Bloemenhoofddoekje

Wie: Meral van de Velde (22), student autonoom aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam

Wat: zelf gestikt doekje om het hoofd

Waar: op het terras bij café Rotown in Rotterdam

Hoe duur: 7 euro per meter bij stoffenwinkel

„Het komt een beetje uit de rock-’n-rollscene, zo’n doekje om je hoofd, alhoewel het daar met andere prints gebeurt: boerenbont bijvoorbeeld. Ik heb het op deze manier één keer eerder gezien, op een festival. Ik heb de stof gemouleerd op mijn hoofd en in een soort T-vorm genaaid. Het is bij mij meer een mutsje geworden, maar zo blijft ie wel goed zitten. Vandaag draag ik ’m voor het eerst. Ik heb meteen drie verschillende dessins gekocht om er meer van te maken.”

„Ik raakte vooral geïnspireerd door de Amerikaanse vrouwen die in de oorlog in fabrieken gingen werken omdat hun mannen naar het front moesten. Zij hadden hoofddoekjes op, met de knoop bovenop. Eigenlijk zoals die vrouw op het bekende We Can Do It!-affiche.”

Marleen Luijt