Blamage Feyenoord in derby tegen Excelsior

Feyenoord heeft gisteren een verrassende 3-2 nederlaag geleden bij stadgenoot Excelsior. Het contrast tussen de trainers Mario Been en Alex Pastoor (Excelsior) was na de enerverende derby groot. De coach van Feyenoord was kwaad na de „collectieve wanprestatie”. Zijn collega van het gepromoveerde Excelsior daarentegen was de rust zelve.

Pastoor analyseerde kalm de spectaculaire overwinning, dankzij de tweede treffer van Guyon Fernandez in de extra tijd. „In deze wedstrijd hebben we vanuit een goede organisatie frank en vrij gevoetbald, zoals het hoort. We hebben alles gegeven en dat was genoeg voor drie punten.”

Been was ontgoocheld door de pijnlijke nederlaag. „Er ging helemaal niks goed. De opbouw was veel te traag en met het vele balbezit hebben we amper iets gedaan. Daar is geen enkel excuus voor, ook het kunstgrasveld niet. We hebben de doelpunten kinderlijk eenvoudig weggegeven. Het was van onze kant een schandalige vertoning.”

Evenals in het gewonnen duel met FC Utrecht (3-1) kwam Feyenoord op achterstand. Na een half uur opende spits Fernandez op fraaie wijze de score: 1-0. De voorsprong was verdiend. De thuisploeg ving Feyenoord goed op en viel op de juiste momenten aan met verzorgd voetbal. Dankzij Ron Vlaar, die uit een hoekschop van Luigi Bruins raak kopte, kon het plichtmatig spelende Feyenoord toch met een gelijke stand de rust in.

In de tweede helft bleef Excelsior fris counteren. Feyenoord ging door met knoeien op het stroeve veld. In de 74ste minuut kwam de ploeg van Been toch op voorsprong, op curieuze wijze uit een hoekschop van invaller Jerson Cabral. Daan Bovenberg en Noricho Nieveld leken de bal samen in het eigen doel te werken: 1-2. Kort daarna nam Bovenberg revanche met een rake kopbal: 2-2. Met zijn tweede treffer zorgde Fernandez in de extra tijd voor een sensatie: 3-2.

Als het aan Been ligt keert Tim de Cler, die werd gewisseld, niet meer terug bij Feyenoord. „Ik ben klaar met hem”, sprak Been resoluut. „Ik uitte in mijn bespreking kritiek op de hele ploeg. Meneer De Cler vond het eigenlijk wel lekker gaan. Hij plaatste daarmee zijn eigen ego boven het belang van het elftal. Dat zal ik nooit, van niemand accepteren.”

Been: „Na zijn wissel in de rust is hij boos weggelopen. Van mij mag hij wegblijven, het hele seizoen. Met zo’n instelling hoor je niet thuis bij Feyenoord.” (ANP)