Beachvolleybalduo pakt derde Europese titel

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben gisteren voor de derde keer op rij de Europese titel beachvolleybal veroverd. De Nederlandse voormalige zaalinternationals versloegen in Berlijn de Oostenrijkers Clemens Doppler/Matthias Mellitzer in een spannende finale met 21-18, 28-30 en 20-18.

Schuil en Nummerdor kregen in de tweede set al vier kansen om het duel te beslissen, maar benutten die niet. De Oostenrijkers sleepten er een derde set uit. Daarin kregen Doppler en Mellitzer ook setpunten, maar Schuil en Nummerdor knokten zich terug. Met 20-18 in de laatste set behaalde het succesvolle duo, na 2008 en 2009, opnieuw de Europese titel.

„Dit is toch wel de mooiste titel”, zei Nummerdor over het succes in de Duitse hoofdstad. „We hebben er keihard voor geknokt en dan smaakt de overwinning heel zoet. Ik ben er trots op dat we overeind zijn gebleven.”

Schuil en Nummerdor waren al blij dat ze überhaupt aan het toernooi konden meedoen. Nummerdor speelde zes weken niet vanwege een liesblessure. Hij was bang dat hij door de kwetsuur helemaal niet meer zou kunnen spelen. „Dit was toch het belangrijkste toernooi voor ons, want we wilden die titel graag drie keer op rij pakken. Het was wel even onzeker of het zou lukken. Zeker gezien de voorgeschiedenis is dit een geweldige bonus voor ons.”

Nummerdor is nog steeds niet fit. Hij speelde de finale met pijnstillers. „Dat is wel te doen. Toen ik die paar weken rust nam, had ik te veel pijn. Ik moet er helemaal uit om volledig te herstellen, maar ik wil nu eerst het seizoen afmaken. Er kan ook niks kapot gaan en ondanks de blessure kan ik een goed niveau halen.”

De Oostenrijkers dwongen Schuil en Nummerdor in de finale tot het uiterste. Ze hadden tegen de favorieten ook niets te verliezen. Nummerdor baalde dat ze het niet in twee sets konden afmaken. „Maar we kregen de wedstrijdpunten steeds op eigen service. Dan is het moeilijk om een punt te maken. Na die gemiste kansen zijn we toch stug doorgegaan. Je moet dan niet te veel nadenken.”

In de beslissende set kregen ook hun opponenten de kans het duel te beslissen. Nummerdor: „Het was op dat moment vooral hopen op fouten van hun kant. Die maakten ze gelukkig. We waren net iets taaier.”

Schuil en Nummerdor doen komend weekeinde mee aan de NK en daarna aan de World Tour in eigen land. „Hopelijk kunnen we het seizoen dan een nog mooier slot geven”, keek Nummerdor vooruit. (ANP)