AZ zou nog wel een spits willen...

AZ miste een scorende spits tegen FC Groningen.

En coach Gertjan Verbeek gaat ervan uit dat er niet voldoende geld komt om een aanvaller aan te trekken.

Onderwerp/Subject: AZ Alkmaar - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's Erik FALKENBURG dejected . (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #03 $94 ±1277398311167 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: AZ Alkmaar - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's Erik FALKENBURG dejected . (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #03 $94 ±1277398311167 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

„Danny, Danny Koef”, zong een deel van de AZ-aanhang zaterdag op de muziek van het nummer Daddy Cool van Boney M. Het was een smeekbede aan het adres van spits Danny Koevermans, die bij PSV door de enorme concurrentie veroordeeld is tot de reservebank, om terug te keren naar de Alkmaarse club.

Inderdaad miste AZ een afmaker tegen FC Groningen. Talrijke opgelegde kansen leverden slechts één treffer op, waardoor net als tegen NAC onnodig twee punten werden ingeleverd. Het is de prijs die de voormalige landskampioen betaalt voor de uitverkoop van zijn grote talenten. Mounir El Hamdaoui (naar Ajax), Jeremain Lens (PSV) en Moussa Dembélé (mogelijk Fulham) waren vorig seizoen goed voor 36 competitietreffers. Ook David Mendes da Silva (Salzburg) kon vanuit de tweede lijn nog wel eens scoren.

De (goedkope) alternatieven waarover de nieuwe trainer Gertjan Verbeek beschikt voor de vervanging van de centrumspits zijn geblesseerd. Bovendien is het onzeker of zij überhaupt wel geschikt zijn om AZ in de rest van het seizoen aan doelpunten te helpen. En dan gaat het over bijvoorbeeld Jonathas, een echte goalgetter. Maar Verbeek weet niet of de 21-jarige Braziliaanse spits het niveau van de eredivisie al aan kan. En ook over Charlison Benschop (ex-RKC), die voor zijn kwetsuur vooral als rechtsbuiten werd ingezet, zijn twijfels. Dan beschikt AZ nog over de IJslander Kolbeinn Sigthórsson. Hij heeft door een blessure twee jaar niet gespeeld.

Het zijn onzekere factoren voor een club die ondanks de teloorgang van voormalig eigenaar Dirk Scheringa en diens imperium nog steeds een aardige supportersschare heeft van 17.000 fans en zich dit seizoen graag wil kwalificeren voor Europees voetbal. AZ heeft ook nog Graziano Pellè onder contract, maar de technische leiding wil de Italiaan verkopen of verhuren. Zijn salaris drukt te veel op de begroting. In de wetenschap dat hij voor de sluiting van de transfermarkt op 31 augustus moet vertrekken is zijn motivatie gedaald. Verbeek voelt er dan ook niets voor om tijdelijk weer een beroep op hem te doen. „Bovendien, heeft Pellè zich hier dan wel als een goede afmaker gemanifesteerd?”, vroeg de oefenmeester zich af. De vraag kon bevestigend worden geantwoord.

Verbeek gaat ervan uit dat hij niet voldoende geld krijgt om een nieuwe aanvaller aan te trekken. „We houden door al die verkochte spelers inmiddels wel wat euro’s over, maar daar haal je geen spits voor”, beseft hij. Wie informeert naar de huidige financiële situatie van AZ, krijgt van verschillende leidinggevenden verschillende antwoorden. Algemeen directeur Toon Gerbrands stelt dat zijn club een schuld heeft van 3,9 miljoen euro aan de curatoren. Van elke verkochte speler hoeft slechts 10 procent te worden afgedragen. Als na een aantal jaren de schuld niet is afgelost, wordt het nog openstaande bedrag kwijtgescholden.

Technisch directeur Earnest Stewart maakt duidelijk dat op een ander gebied ook gaten moesten worden gedicht. AZ is immers teruggegaan in begroting van 40 naar 25 miljoen euro. „Er is dus minder geld om personeel te betalen dat we nog wel in dienst hebben”, rekent hij voor. Als Dembélé, doelman Sergio Romero en Pellè worden verkocht is er volgens hem „wel wat mogelijk”, maar dat zal niet voor een spits zijn. „Want met Jonathas, Benschop en Sigthórsson hebben we die vacature voldoende opgevuld.”

AZ incasseerde voor Mendes da Silva, El Hamdaoui en Lens ongeveer 11 miljoen euro. Daar kan nog een bedrag van 6 miljoen euro voor Dembélé bij komen. Maar dan moeten AZ en Fulham het wel eens worden over de afkoopsom. AZ is een groot aantal spelers kwijtgeraakt doordat het zeer schappelijke afkoopsommen heeft gevraagd. „Marktconforme bedragen”, noemt Gebrands dat. Dembélé en El Hamdaoui zouden overigens volgend jaar voor niets hebben mogen vertrekken omdat dan hun verbintenis zou aflopen. Zij moesten dus wel in de verkoop.

Ondertussen is AZ een vreemdelingenlegioen geworden. Er stonden zaterdag tien nationaliteiten op het veld. De gelegenheidsspits, Erik Falkenburg, was overigens een Nederlander. De oud-Spartaan is balvast, heeft een goede techniek en balaanname, maar mist snelheid en voor het doel scherpte om te scoren. Toch maakte hij een treffer voor AZ die ten onrechte door scheidsrechter Kevin Blom wegens buitenspel werd afgekeurd. Maar Falkenburg miste voor rust ook twee keer met het hoofd.

AZ voetbalde verzorgd en combineerde bij vlagen heel aardig. Een in de verdediging slecht weggewerkte bal werd door de Groninger Tim Sparv echter met een stuiter ingeschoten (0-1). Maarten Martens, die veel balverlies leed op het middenveld, maakte dat goed door gelijk te maken. Vervolgens miste Brett Holman twee droomkansen waardoor AZ alsnog de volle drie punten had kunnen pakken. De Australiër voelde mogelijk de interland tegen Slovenië nog in de benen. „Het is een schande dat de FIFA in deze periode interlands op de kalender heeft gezet”, meende Stewart. „Wij misten afgelopen week vijftien spelers.” Van groter belang voor de nabije toekomst is dat AZ met een scorende centrumspits meer vertrouwen krijgt.