Weg vrij voor president Nigeria

President Goodluck Jonathan van Nigeria mag meedoen aan de verkiezingen begin volgend jaar. Dat heeft de regerende Democratische Volkspartij (PDP) gisteren bekendgemaakt.

De PDP neemt met het besluit afstand van haar eigen informele afspraak dat het presidentschap in Afrika’s meest inwonerrijke land moet rouleren tussen een partijkandidaat uit het christelijke zuiden en een kandidaat uit het islamitische noorden. Jonathan, een zuiderling, werd president nadat zijn voorganger Umaru Yar’Adua in mei was overleden, minder dan halverwege de ‘noordelijke’ toerbeurt van het presidentschap.

De PDP regeert Nigeria sinds de herinvoering van de democratie in 1999. De ongeschreven regel over de machtsroulatie was bedoeld om te voorkomen dat het noorden of het zuiden de overhand zou krijgen in de federale politiek. Afrika’s grootste olieproducent heeft een verleden vol staatsgrepen en etnisch-religieus geweld.

In Nigeria wordt er al weken rekening mee gehouden dat Jonathan wil meedoen aan de verkiezingen, maar door de machtsafspraak in de PDP bestond er onduidelijkheid over de mogelijkheid van een formele kandidaatstelling. Die mogelijkheid is er nu.

De PDP zegt overigens dat andere partijleden nog steeds mogen meedingen naar het presidentschap. Ex-dictator Ibrahim Babangida, een moslim, had eerder al aangekondigd te willen meedoen.

Jonathan volgde in mei Yar’Adua op nadat deze was overleden aan een hartkwaal. Yar’Adua, president vanaf 2007, had op grond van de afspraak over machtsroulatie kunnen regeren tot 2015. Jonathan heeft tijdens zijn korte presidentschap enkele populaire hervormingen doorgevoerd. Maar steeds meer Nigerianen verwijten hem dat zijn stilzwijgen over definitieve verkiezingsdeelname de aandacht afleidt van problemen in het land. (AP, BBC)