Vleesloos in de schaduw

Iedereen zijn eigen picknickmand. Vandaag: de vegetarische mand.

Wie op internet zoekt naar picknickrecepten wordt om de oren geslagen met waarschuwingen over voedselbederf. Het eten van een te lang en warm bewaarde pastasalade kan afschuwelijke gevolgen hebben. Onthou dat de temperatuur in een koelbox of tas vaak beduidend hoger ligt dan in een koelkast en loop of fiets – als het warm is – niet te lang rond, voor u gaat eten. En zoek een plekje in de schaduw.

Een vegetarische mand is helemaal geen gek idee, ook voor hen die doorgaans niet vies zijn van een biefstukje, want groente en fruit zijn wat minder bevattelijk voor bederf dan vlees en vis. Bovendien is er in de zomer een groot aanbod van allerlei heerlijke groente, tomaten en fruit. Maak bijvoorbeeld een salade van gegrilde groene asperges, doperwten, wat feta en dressing. Of van gebakken schijfjes courgette met dille en munt.

Bak daarbij een tortilla, een aardappelomeletje. Fruit een uitje met knoflook, snij een paar koude gekookte aardappels in stukjes en bak even mee. Voeg eventueel wat restjes groente toe (sperzieboontjes, gegrilde paprika en dergelijke). Giet er een paar met zout en peper losgeklopte eieren overheen en laat op een matig vuur garen. Als de bovenkant droog wordt een bord op de tortilla leggen en de pan omdraaien, de tortilla terug in de pan schuiven en de andere kant nog even licht laten bruinen. Lekker met knoflooksaus, Turks brood en sla.

Bak als toetje een Franse appeltaart. Roer 125 gram zachte boter en 100 gram poedersuiker romig en klop daar vervolgens een ei door. Voeg 150 gram bloem en een snuf zout toe en kneed tot een soepel deeg. Laat dit verpakt in folie een half uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee een ondiepe taartvorm (doorsnee ± 25 cm). Bak deze deegbodem tien minuten in de oven op 200 graden. Haal de bodem uit de oven en verhoog dan de temperatuur tot 220 graden. Vul de bodem met 4 in partjes gesneden appels, giet daarover een mengsel van 3 eierdooiers, 80 gr suiker, 2 theelepels vanillesuiker, 0,5 theelepel kaneel en 2,5 dl slagroom. Bak de taart in de oven in 30-35 minuten gaar en goudbruin.

Wees gerust: voordat deze taart kan bederven, is hij allang opgegeten.