Uitbraak ziekten dreigt bij ramp in Pakistan

In het overstroomde gebied in Pakistan dreigen volgens de Verenigde Naties besmettelijke ziekten uit te breken door vervuild water. Hulporganisaties proberen met preventieve vaccinaties ziekten als cholera te bedwingen.

De VN hebben gisteren opnieuw een beroep op de lidstaten gedaan om 459 miljoen dollar noodhulp beschikbaar te stellen. Na een soortgelijke oproep op woensdag was gisteren pas eenvijfde van het gevraagde bedrag toegezegd.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon komt dit weekeinde naar Pakistan om gebieden te bezoeken die zijn getroffen door de zwaarste overstromingen in de geschiedenis van het Zuid-Aziatische land. De VN-chef zal onder meer gesprekken voeren met lokale autoriteiten over hulpoperaties, zo meldde het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de watersnoodramp die begon in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa en die zich van noord naar zuid over het stroomgebied van de Indus uitbreidde naar de provincies Punjab en Sindh, zijn meer dan 1.600 mensen omgekomen. Zeker veertien miljoen mensen worden door het water bedreigd.

Volgens de autoriteiten bereikt het waterpeil in de Indus volgende week opnieuw kritieke hoogten waardoor nieuwe overstromingen dreigen in Punjab en Sindh.

De autoriteiten van Pakistan hebben gisteren de 400.000 inwoners van Jacobabad in het zuiden van het land opgeroepen hun stad te verlaten. Een kanaal in de buurt van de stad kan elk moment overstromen.

De Pakistaanse regering heeft de officiële feestelijkheden in verband met onafhankelijkheidsdag voor vandaag afgelast. De autoriteiten willen wel dat overal de vlag wordt uitgehangen als teken van nationale eenheid. President Asif Zardari, die fel bekritiseerd is om zijn afwachtende houding bij de ramp, zal de getroffen provincies Khyber Pakhtunkhwa en Punjab bezoeken. (BBC, Reuters, AP)