'Suriname-beleid ongeloofwaardig'

De Nederlandse regering is bezig haar internationale geloofwaardigheid te verspelen door haar strikte houding ten aanzien van de Surinaamse president Bouterse.

Dat zegt Albert Ramdin, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in een gesprek met deze krant.

„Vroeger hielden de Verenigde Staten en Europese landen nadrukkelijk rekening met de Nederlandse standpunten over Suriname. Maar het huidige standpunt van minister Verhagen dat Bouterse in Nederland alleen maar welkom is om zijn drugsstraf uit te zitten, is zo gekleurd dat Nederland aan gezag verliest. Je ziet het ook: alle landen zijn bereid met Suriname samen te werken, behalve Nederland.”

Volgens de tweede man van de OAS, zelf van Surinaamse komaf, zou Nederland er veel beter aan doen „kanalen naar de Surinaamse regering open te houden. Het isoleren van Suriname kan ertoe leiden dat leiders ondemocratisch gedrag gaan vertonen. Nederland moet de deur niet dichtgooien, maar de realiteit erkennen.” En die werkelijkheid is volgens Ramdin dat een soeverein volk Bouterse democratisch heeft gekozen. „Als je dat niet voluit accepteert, beledig je het Surinaamse volk.”

De topdiplomaat van de OAS zegt bereid te zijn te bemiddelen tussen Suriname en Nederland om de verhoudingen vlot te trekken. „Indien beide landen dit willen, ben ik bereid te helpen om de dialoog te herstellen. Er moeten openingen worden gecreëerd. Dat zal overigens niet eenvoudig zijn, want de ruzie is eigenlijk al te ver geëscaleerd”, zegt Ramdin.

Buurland Brazilië is blij met de machtsovername door Desi Bouterse. „Je kunt Bouterse wel of niet leuk vinden, maar hij heeft zich nu omringd met mensen met visie. Ik ben onder de indruk van de nieuwe Surinaamse politici’’, zegt desgevraagd de Braziliaanse ambassadeur in Suriname José Luiz Machado e Costa.

Vraaggesprek: pagina 4