Sport in beeld

Iranian female football players warm-up before their opening match against Turkey in the Womens' Youth Olympic Football Tournaments 2010 in Singapore on August 12, 2010. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN
Iranian female football players warm-up before their opening match against Turkey in the Womens' Youth Olympic Football Tournaments 2010 in Singapore on August 12, 2010. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN AFP

Zoek de beweging. Wie kopt welke bal? Waar komen de ballen vandaan? Zijn de ballen reeds gekopt of moeten ze nog gekopt worden? Naar welke bal wordt gekeken? En door wie? Was het tafereel een seconde vroeger of later vastgelegd, dan waren de vragen waarschijnlijk irrelevant geweest. Het raadsel zit in dit ene moment.

En – ja ja, stil maar – natuurlijk ook in de kleding van de vrouwen. Begijntjes in het bordeel, daar komt het raadsel op neer. Wel zoiets mannelijks als voetbalsport beoefenen, maar met een zedig, uitsluitend voor vrouwen verplicht kapje op. Wel je inlaten met zoiets profaans als sport, maar volledig bedekt. Wel te kijk op een veld gaan staan, maar je zo gedragen en kleden dat mannen geen onzedelijke gedachten krijgen.

Het mutsje is een compromis. De FIFA verbood hardcore hoofddoeken en sloot het Iraanse team om die reden uit. Ondanks de beperkte bewegingsvrijheid van de dames door al dat textiel, scoorden ze tegen Turkije.

Gedwongen of vrijwillig, dat is altijd weer de discussie in deze materie. ‘Gedwongen’ wordt als fout gezien, zelfs door voorstanders van de hoofddoek, ‘vrijwillig’ bewijst dat tegenstanders zich druk maken om niets.

De tegenstelling is onzinnig. Of de hoofddoek (of dit mutsje) gedragen wordt ten gevolge van onderdrukking of van onderwerping, verandert niets aan de seksistische en vernederende bedoeling ervan. Pas als mannen ze gaan dragen, gedwongen of vrijwillig, met dezelfde zedelijke intenties, wordt dat anders.

Pieter Kottman