Rutte I of Rollator I?

Interessante ‘gedachtenoefening’ van redacteur Gijsbert van Es: een achtkoppig zakenkabinet op het bordes bij Beatrix (NRC Weekblad, 7 augustus). Eerder bepleitte ik ook al de installatie van zo’n zakenkabinet (in deze krant van zaterdag 3 juli) als een oplossing om uit de politieke patstelling te geraken.

Het grote verschil tussen Van Es’ voorstel en mijn kabinet van ‘denkers & doeners’ is de samenstelling. Zijn ministeriabele poppetjes op het bordes zijn allen uiterst deskundig en meer dan ervaren; hun gemiddelde leeftijd is 60+ (!). Maar vernieuwend? Valt onze vastgelopen democratie en haperende economie radicaal te hervormen met ministers als Jaap de Hoop Scheffer, Ivo Opstelten, Alexander Rinnooy Kan en Saskia Stuiveling? Wie weet. Hun kwaliteiten zijn onomstreden. Maar het zijn ook loyale partijgangers die deels tot de oksels vastgezogen zitten in onze dolgedraaide bureaucratie en overlegdemocratie. Om voorspelbare kritiek voor te zijn: mijn ideale ‘doe’-bestuur zou niet bestaan uit rappers (Haïti), drugsdealers (Suriname) of snelle jongens naar LPF-snit, maar uit autonoom denkend zakelijk-, cultureel- en bestuurlijk supertalent. Als Rutte I echt grote stappen wil zetten, kiest hij voor enkele frisse gezichten en niet voor een ‘rollator regering’ die radicale dynamiek predikt, maar in de praktijk doorpoldert.

Brieven van maximaal 200 woorden naar weekblad@nrc.nl of Redactie NRC Weekblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam