Rus na spionnenruil veroordeeld tot Londen

Elf jaar zat hij in Rusland gevangen voor spionage, maar nu hij als vrij man rondloopt in Londen wil Igor Soetjagin maar één ding: terug naar Rusland.

Soetjagin werd vorige maand uit zijn strafkamp in Archangelsk geplukt en met drie anderen op de luchthaven van Wenen geruild tegen tien Russische spionnen die in de Verenigde Staten tegen de lamp waren gelopen.

Soetjagin heeft altijd volgehouden dat hij geen spion is – tegenover de Russen die hem berechtten en nu ook tegenover The New York Times, die hem zeven uur geïnterviewd heeft in Londen. Daar werd hij na de spionnenruil afgezet, met een stel schone kleren en 3.000 dollar, en verder aan zijn lot overgelaten.

Soetjagin (45) woont voorlopig bij vrienden van vrienden, zijn familie in Rusland heeft hij nog altijd niet gezien, maar hij belt elke dag met zijn vrouw.

Voor zijn vrijlating heeft hij wel officieel gratie gekregen, maar bijna al zijn vrienden waarschuwen dat hij beter niet naar Rusland kan terugkeren. Wie eenmaal veroordeeld is geweest voor landverraad zou in het huidige Rusland geen zorgeloos bestaan meer kunnen opbouwen. Te meer omdat voorwaarde voor zijn vrijlating was dat hij een bekentenis tekende. „Je levert je eer in voor je vrijheid.” Hij schreef in de jaren negentig voor een Brits bedrijf dat beleggers adviseerde over Rusland op basis van openbare bronnen. Geen spionage dus. Maar of achter dat bedrijf de CIA niet zat, dat weet hij niet.