Redmond O'Hanlon

Wie is de man van de week?

Zeg maar gerust The Man Of The Week, want we hebben het over niemand minder dan Redmond O’Hanlon.

Ik zie een ziekenfondsbrilletje, twee buitenmodel bakkebaarden en een witte kuif waarin een straffe zeewind vaak vrij spel had. En ik hoor een man die zich niet alleen ontpopte als een buitengewoon beeldend verteller, maar ook gepassioneerd kon voorlezen uit de met tientallen gele memoblaadjes getooide folianten van de evolutionist Charles Darwin die zich in zijn bagage bevonden.

Kortom...

O’Hanlon is de Britse reisboekenschrijver die vorig najaar op uitnodiging van de VPRO aan boord ging van de Clipper Stad Amsterdam, ten behoeve van de imposante tv-serie Beagle: in het kielzog van Darwin, en die onverwachts uitgroeide tot de grootste trekpleister van bijna alle 35 afleveringen. Als meeslepend presentator nam hij zodoende razendsnel de centrale positie over van eindredacteur Lex Runderkamp, die aanvankelijk de gastheer zou spelen. Hij werd zelfs zo populair dat Ivo Niehe, die doorgaans weinig aandacht voor VPRO-coryfeeën heeft, hem ontving in de TROS TV Show.

Heel opmerkelijk, inderdaad, maar die serie is toch allang voorbij? Loopt deze rubriek niet een beetje achter?

Integendeel. ’s Mans zegetocht blijkt nog verder te gaan. Volgende week zaterdag, tijdens het Grachtenfestival en Sail Amsterdam, gaat de nautische documentaire Darwins Verstekeling in première. Deze film van Hans Fels, die ook de tv-serie regisseerde, draait vanaf 23 september in diverse bioscopen. Fels gebruikte veelal niet eerder vertoonde beelden van de Beagle-reis, waarin vooral het reilen en zeilen van Redmond O’Hanlon voorop staat. Als dat geen roem is...

En komt er nog een nieuw boek?

Dat is onzeker. O’Hanlon was mede zo gelukkig in zijn nieuwe rol als tv-verteller, omdat hij al geruime tijd lijdt onder een writer’s block. Voorlopig komt er geen vervolg op zijn veelgelezen boeken over Borneo, Congo en de Amazone, waarvan het laatste enig buitenliterair opzien baarde door de passages over de candiru, het penisvisje dat de hoogst onhebbelijke gewoonte heeft in het geslachtsdeel van onderwaterplassers te kruipen. Zulke boeken zal hij dus niet snel meer schrijven. Maar nu de televisie hem heeft ontdekt, moet er maar snel een nieuwe serie komen.