radio zaterdag televisie zaterdag

informatief

Metropolis. Cultureel magazine, vanavond over (1) verticale stadstuinen, twintig jaar geleden ontwikkeld door Parijzenaar Patrick Blanc, en ‘guerrilla gardening’, (2) de Duitse expressionistische animatiefilmer Hannes Rall, die tekenfilms maakte naar verhalen van Poe en van Goethe, en tegenwoordig doceert aan de universiteit van Singapore. Ook werkt hij aan de verfilming van het sprookje Das kalte Herz van Wilhelm Hauff, (3) de spectaculaire nieuwe Monte Rosa-Hütte die op 2883 meter hoogte in de Walliser Alpen ligt. Het polygonale bouwwerk voorziet voor 90 procent in de eigen energiebehoefte. Panoramavensters bieden een schitterend uitzicht op de Grenz- en Gornergletsjer en de Matterhorn. De hut is alleen te voet bereikbaar via een route die over die gletsjers voert. (4) de Palestijnse kunstenaar Mona Hatoum die onlangs de Käthe-Kollwitz Prijs ontving, (5) een nieuwe biografie van Agatha Christie door Laura Thompson, (6) journalist en digi-junk Christoph Koch leefde 40 dagen zonder mobieltje en internet. Arte, 0.30-1.15u.

documentaire

Terra X: Das unsichtbare Netz. Documentaire over Guglielmo Marconi (1874-1937). Zijn uitvinding die draadloze communicatie mogelijk maakte tussen schepen die buiten elkaars gezichtsveld waren, maakte hem op zijn 23ste al schatrijk. Hij investeerde zijn vermogen in het onderzoek naar de volgende stap: radiocommunicatie die een oceaan overbrugt. Dat lukt hem in 1902. Arte, 20.15-21.05u.

Everyone stares: The Police inside out. Drummer Stewart Copeland van The Police, tegenwoordig filmcomponist, maakte een compilatie van de vijftig uur super 8-filmpjes die hij gedurende zijn leven in de band schoot. De film schetst de opkomst en ondergang van de rockgroep. Ned.3, 22.45-0.00u.

amusement

Emma. Eerste deel van vier, naar de roman van Jane Austen. Emma Woodhouse (Romola Garai) is knap en rijk. Ze houdt van koppelen en roddelen, maar bezweert dat ze zelf nooit zal trouwen. Met Jonny Lee Miller als Mr. Knightley en Michael Gambon als Emma’s vader.Ned.2, 20.25-21.25u.

Taratata. Live muziekprogramma, gepresenteerd door Nagui. Vanavond met Marie Espinosa, The XX, Féfé, Inna Modja en The Black Eyed Peas. TV5, 0.38-2.13u.

radio

Zomeravondconcert. Pianiste Alice Sara Ott speelt van Chopins Valses Brillantes opus 34 de Walsen in A nr 1, in a nr 2 en in F nr 3; de Walsen in Des opus 64 nr 1 en in cis nr 2. Het concert werd op 4 augustus opgenomen in La Roque d’Anthéron (F). Om 20.15 volgt een live-uitzending van de Zeister Muziekdagen met een concert door het Szymanowski Kwartet. Het speelt het Strijkkwartet in C opus 76 nr 3 van Haydn, het Strijkkwartet nr 2 opus 56 van Szymanowski en, aangevuld door klarinettist Paul Meyer, het Klarinetkwintet in b opus 115 van Brahms. Radio 4, 19.02-23.00u.