Oud-legerleider van Sri Lanka veroordeeld

Een militaire rechtbank in Sri Lanka heeft gisteren de voormalige legerchef en oppositieleider, Sarath Fonseka, schuldig bevonden aan politieke activiteiten toen hij als hoogste militair van het land in functie was. Als president Rajapaksa het gerechtelijke besluit goedkeurt, krijgt de generaal oneervol ontslag en verliest hij zijn militaire rang en pensioen.

Fonseka, die begin dit jaar de verkiezingen voor het presidentschap verloor van Mahinda Rajapaksa, leidde het leger van Sri lanka vorig jaar naar de overwinning in de oorlog met de Tamil-Tijgers. Daarmee kwam een einde aan de burgeroorlog in het land die gedurende 25 jaar het leven van naar schattig honderdduizend mensen heeft gekost.

Fonseka was aanvankelijk een bondgenoot van huidig president Rajapaksa. Beiden werden door de Sinhalese meerderheid in het land als helden vereerd vanwege hun succesvolle strijd tegen de Tamils. Na de oorlog verslechterde de relatie tussen de twee.

Fonseka werd in februari gearresteerd op beschuldiging van samenzwering en het beramen van een staatsgreep en zat sindsdien vast. Fonseka had de regering ervan beschuldigd de presidentsverkiezingen een maand eerder vervalst te hebben. Rajapaksa had deze met een overtuigende voorsprong gewonnen. In april werd Fonseka gekozen in het parlement. Die positie raakt hij door de uitspraak van gisteren niet kwijt.

De Verenigde Naties hebben een onafhankelijke commissie ingesteld die moet onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in de strijd tegen de Tamil Tijgers. Daarin zijn vermoedelijk vele duizenden burgers gedood. (Reuters, AP)