Niet het brood, wel de spelen

Eerst hadden we de bankencrisis. Toen kwam de pensioencrisis. En nu is er de voetbalcrisis.

In een ongebruikelijke vlaag van openhartigheid heeft de KNVB onthuld dat van de 36 clubs in het nationale betaald voetbal er 13 financieel zo belabberd voorstaan dat ze onder curatele geplaatst worden. Nog eens 19 andere clubs balanceren op de rand van de afgrond en slechts vier clubs zijn financieel gezond.

In het gewone bedrijfsleven zou het faillissementen regenen.

Maar dit is geen gewone bedrijfstak. Exorbitante spelerssalarissen, transferpremies, prestigieuze stadions, patserige bestuurders, nauwe banden met sponsors, kleffe verhoudingen met lokale politici, sportbobo’s en tv-commentatoren: in het voetbalbedrijf gelden eigen wetten en regels. Het is onaantastbaarder dan de bankensector.

Maar de crisis maakt de bal plat. Er moet gesaneerd worden en er is geld nodig. En dan wordt de politieke reactie van de komende rechts-populistische constellatie waar Nederland op afstevent, interessant.

Niet de invulling van 18 miljard bezuinigingen, maar de vraag of de bal blijft rollen, wordt de lakmoestest voor de kleur van het gedoogkabinet.

Populisme zet zich af tegen vette salarissen, privileges voor bestuurders, fiscale douceurtjes voor de rijken. Het bindt de strijd aan met belachelijke subsidies voor links hobbyisme en politiek handjeklap in achterkamertjes.

Vallen subsidies voor voetbalclubs onder rechts hobbyisme? Gaat het toekomstige kabinet toestaan dat Nederlandse voetbalclubs verkocht worden aan buitenlandse weldoeners?

De halve Engelse Premier League is in handen van Russische tycoons en er is sprake van dat Liverpool verkocht wordt aan de Chinezen. Leg dat maar eens uit in Venlo aan Henk en Ingrid, trouwe fans van de plaatselijke voetbalclub, die het niet zo op de globalisering begrepen hebben.

Straks staan de aanhangers van Feyenoord, AZ, Ajax, PSV en FC Twente te demonstreren voor de redding van hun clubs op het Binnenhof. Ondertussen wikt het kabinet in de Trêveszaal over de kandidatuur van Nederland voor het WK in 2018.

Terwijl het mes gaat in de sociale zekerheid en de zorg, en de automobilisten dagelijks in de file staan, krijgen de Blatter Boys een exclusieve vrije baan op de snelwegen, verdwijnen de WK-winsten van de FIFA naar belastingparadijs Zwitserland en zijn kleine kroegbazen – net als bij het rookverbod – de pineut.

Voetbal is van het volk en van Jack van Gelder bij de publieke omroep. Daar durven Wilders, Rutte en Verhagen het nooit tegen op te nemen. Failliete clubs en de FIFA bepalen de uitslag van de volgende verkiezing.

Roel Janssen