Kort nieuws Kunst

Jaap van Zweden vertrekt bij Radio Filharmonisch

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 14 aug. Jaap van Zweden vertrekt in september 2012 als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij wordt opgevolgd door de Duitse dirigent Markus Stenz, die al eerder met het RFO werkte. Van Zweden (49) krijgt meer tijd voor zijn carrière in Amerika, waar hij sinds 2008 chef is van het Dallas Symphony Orchestra en door andere orkesten veel wordt gevraagd voor gastoptredens. Edo de Waart neemt zijn chefschap van de Filharmonie in Antwerpen over. Van Zweden trad in 2005 aan in Hilversum, waar hij honorair gastdirigent wordt. Voorheen was de voormalige concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest chef van het Orkest van het Oosten en het Residentie Orkest.

Markus Stenz (1965) krijgt een contract voor drie seizoenen, met mogelijkheid voor verlenging van nog drie jaar. Hij is Generalmusikdirektor in Keulen en trad als gastdirigent op bij tal van beroemde orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest.

Luisterboek door Dickens en Tolkien

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 14 aug. Twee afstammelingen van de literaire grootheden J.R.R. Tolkien en Charles Dickens hebben samen een luisterboek voor kinderen uitgebracht. De Britse krant The Guardian meldde dat de dichter Michael G.R. Tolkien, de kleinzoon van de schrijver, de achter-achterkleinzoon van Dickens benaderde om zijn net uitgegeven Wish, een moderne versie van het fantasyverhaal, voor een luisterboek voor te lezen. Daarvoor bleek de stem van acteur Gerald Dickens, van de Oliver Twist-auteur, zeer geschikt. Het oorspronkelijke verhaal, The Rose-Coloured Wish uit 1923 van Florence Bone, werd van generatie op generatie doorgegeven. Het werd al aan de oude Tolkien in de jaren 40 voorgelezen. In het verhaal stelen kinderen een ketting met wensstenen van een kwade tovenaar om hun dorp te bevrijden van zijn betovering.