Kort nieuws Economie

Prijzen in VS stijgen harder dan verwacht

Washington, 14 aug. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli voor het eerst in vier maanden gestegen, en harder dan verwacht. De inflatie kwam op maandbasis uit op 0,3 procent. In juni was nog sprake van een prijsdaling van 0,1 procent ofwel deflatie. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekend. Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is in augustus licht gestegen ten opzichte van juli. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. (ANP)

Spaanse banken lenen record ECB

Madrid, 14 aug. Spaanse banken hebben in juli een recordbedrag geleend van de Europese Centrale Bank (ECB). De leningen bedragen in totaal 130,2 miljard euro, zo meldde de centrale bank van Spanje gisteren. De Spaanse banken hebben 3,1 procent meer geleend van de ECB dan in juni en 77,7 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Spaanse financiële instellingen hebben moeite hun schulden te herfinancieren. Investeerders zijn bezorgd over de houdbaarheid van het Spaanse banksysteem en het begrotingstekort. (ANP)

Pensioenfonds bouw onder grens

Amsterdam, 14 aug. De dekkingsgraad van het pensioenfonds voor de bouwnijverheid is in het tweede kwartaal gezakt tot 102,2 procent. Daarmee komt de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van een fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, uit onder het vereiste niveau van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld. In het eerste kwartaal lag de dekkingsgraad nog op 108,7 procent. De daling komt vooral door de dalende lange rente. (ANP)

DSB-panden vanaf maandag stadhuis

Wognum, 14 aug. Het oude hoofdkantoor van de DSB Bank in Wognum wordt maandag officieel overgedragen aan de gemeente Medemblik. Dat hebben de drie gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik gisteren gemeld. Zij fuseren op 1 januari tot één gemeente, Medemblik. De nieuwe gemeente vestigt zich vanaf maandag in twee van de drie panden. Het derde pand blijft tot voorjaar 2011 in gebruik door DSB. (ANP)