Kort nieuws Buitenland

Onderzoek Polen naar militairen in Afghanistan

Warschau, 14 aug. Het Poolse leger gaat onderzoeken of Poolse militairen in Afghanistan een leegstaand huis voor de lol hebben opgeblazen. Zo’n daad is in strijd met de Geneefse conventies, waaronder het vernietigen van bezittingen van burgers zonder reden een oorlogsmisdaad is. Aanleiding voor het onderzoek is een filmpje op internet waarin, vermoedelijk in Afghanistan, een huis wordt opgeblazen. Buiten beeld maken personen in het Pools grappen over de explosie. Volgens het Poolse leger gaat het mogelijk om het gecontroleerd opblazen door militairen van door de Talibaan achtergelaten explosieven. Polen heeft zo’n 2.600 soldaten in Afghanistan. De Poolse president Komorowski heeft eerder gezegd in 2012 Afghanistan te willen verlaten. (AP)

Dodental ramp in China opgelopen

ZHOUQU, 14 aug. Het dodental in China als gevolg van de aardverschuiving in de provincie Gansu in het noordwesten van het land is opgelopen tot ruim elfhonderd. Als gevolg van nieuwe aardverschuivingen kwamen gisteren vierentwintig mensen om. Meer dan zeshonderd mensen worden nog vermist. Het reddingswerk in de stad Zhouqu en omliggende dorpen, waar een week geleden veel huizen door modder bedolven raakten, werd gisteren door hevige regenval bemoeilijkt. Volgens meteorologen houdt de regen ook de komende dagen aan. Zeker 45.000 mensen zijn uit hun huizen gevlucht. De autoriteiten in Peking hebben 30.000 tenten naar het rampgebied gestuurd. (AP)

PKK legt wapens neer voor ramadan

Ankara, 14 aug. Strijders van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) hebben gisteren een unilateraal staakt-het-vuren afgekondigd wegens de ramadan. De PKK vecht al jaren voor autonomie ten opzichte van Turkije, tegenwoordig vooral vanuit het grensgebergte met Irak. De eenzijdige wapenstilstand duurt tot 20 september. Turkije gaat op 12 september naar de stembus voor een referendum over een grondwetswijziging die de politiek meer controle zou geven over het leger en de rechterlijke macht. De afkondiging komt enkele dagen nadat Turkije PKK- rebellen had beschuldigd van het opblazen van een belangrijke oliepijpleiding in het zuidoosten van het land. Meer dan 40.000 mensen, vooral Koerden, zijn gedood sinds de PKK in 1984 met de gewapende strijd tegen Turkije begon voor een onafhankelijke staat. De rebellen willen meer rechten en autonomie voor de naar schatting 15 miljoen Koerden in Turkije. (Reuters, AP)

Noord-Korea eist excuses van Japan

SEOUL, 14 aug. Noord-Korea eist excuses en genoegdoening van Japan voor de bezetting van het Koreaanse schiereiland van 1910 tot 1945. Noord-Koreanen eisten donderdag in de hoofdstad Pyongyang in het Volkspaleis voor cultuur met gebalde vuist ‘compensatie’ van de Japanse regering. Het stalinistische regime onderhoudt geen diplomatieke relatie met Tokio. De manifestatie kwam enkele dagen na de excuses van de Japanse premier Naoto Kan aan Zuid-Korea voor het leed tijdens de bezetting, toen Koreanen gedwongen werden voor de Japanners te werken en vrouwen in militaire bordelen terechtkwamen. (AP)

Oud-president Malta overleden

Valetta, 14 aug. Oud-president Guido de Marco van Malta is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis op de eilandstaat. Dat heeft de Maltese regering gisteren bekendgemaakt. De Marco was president van 1999 tot en met 2004. In het laatste jaar van zijn termijn sloot Malta zich aan bij de Europese Unie. (AFP)