India kijkt naar Skype

India overweegt om de diensten van Google en Skype aan banden te leggen. Het land wil toegang krijgen tot de berichten en andere diensten – zoals telefonie – die via de bedrijven worden uitgewisseld, omdat islamitische terroristen deze zouden gebruiken voor het plannen van aanslagen.

India stelde afgelopen week al een ultimatum aan de makers van BlackBerry. Het wil uiterlijk 31 augustus toegang tot versleutelde berichten en andere diensten die worden aangeboden via Research in Motion (RIM), de Canadese maker van BlackBerry. Als RIM weigert, dreigt een verbod van de Blackberry in India. Volgens het Britse persbureau Reuters heeft RIM inmiddels gezegd dat het land de technische assistentie krijgt om de berichten te ontcijferen die via de BlackBerry worden gestuurd. Volgens India gebruikten de militanten die in 2008 aanslagen uitvoerden in Mumbai het telefoneren via internet om contact te houden.

RIM ligt al langere tijd onder vuur in een aantal landen, waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Libanon.