Groeiende steun actie CDA-leden tegen PVV

Het manifest van CDA-leden die zich tegen regeringssamenwerking met de PVV uitspreken, heeft twee dagen na de publicatie tot bijna drieduizend reacties geleid. Het manifest is door 589 CDA’ers ondertekend.

Dat heeft initiatiefnemer Wouter Beekers gisteravond bekendgemaakt. Hij is verrast door het „geweldig aantal positieve reacties”. Onder de nieuwe mensen die steun betuigen Sjeng Kremers, oud-commissaris van de koningin in Limburg, en Ton Frinking, ex-staatssecretaris van Defensie.

De CDA-partijtop denkt dat een overgrote meerderheid van de leden op een speciaal congres een regeerakkoord met de VVD en een gedoogakkoord met de PVV steunt. Volgens Maurice de Hond wil 80 procent van de CDA-kiezers dat de onderhandelingen slagen.

Uit een peiling van Synovate komt naar voren dat 49 procent van de CDA-kiezers geen probleem ziet in dit minderheidskabinet, 32 procent wil het niet.

In Nova zei oud-VVD-minister Pieter Winsemius gisteravond dat er ook binnen zijn partij „een moment” moet zijn waarop de leden een regeerakkoord kunnen bespreken en aangeven of ze het steunen. In een reactie zei partijgenoot en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas tegen het ANP zich zorgen te maken over de „kritiekloze manier” waarop de VVD aanstuurt op samenwerking met PVV.