film zaterdag

The Thing (John Carpenter, 1982, VS). Remake van gelijknamige sciencefiction-griezelfilm uit 1951. Geleerden op poolbasis worden geconfronteerd met sadistische buitenaardse verschijning. Met Kurt Russell en Wilford Brimley. RTL7, 21.45-23.50u.

Braveheart (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede filmregie van Gibson is een met de Oscar voor beste film bekroond, spectaculair epos over de 13de eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf). Ook met Sophie Marceau. RTL5, 22.15-1.35u.

Insomnia (Erik Skjoldbjaerg, 1997, Noorwegen). In het buitenland geprezen en met de gebroeders Coen vergeleken speelfilmdebuut van in Londen opgeleide Noor. Zweedse acteur Stellan Skarsgård (Breaking the Waves, Amistad) speelt getroubleerde rechercheur op onderzoek in het noorden van Noorwegen. Ned.2, 22.40-0.15u.

06/05 (Theo van Gogh, 2004, Nederland). Soms wat warrige paranoiathriller over een fotograaf die per ongeluk de moord op Pim Fortuyn heeft vastgelegd (à la Antonioni’s Blow-Up). Volgens deze krant het beste wat Van Gogh maakte. Naar de ‘faction’ De zesde mei van Tomas Ross. Ned.3, 24.00-1.30u.

Nattevagten (Ole Bornedal, 1994, Denemarken). Internationaal gewaardeerde, in deze krant als ‘een kledderige warboel’ omschreven, modieuze thriller over nachtwaker in een mortuarium, waar de lijken ten prooi vallen aan necrofilie. Niet te verwarren met de Amerikaanse remake (met Ewan McGregor) van dezelfde regisseur. Ned.2, 0.15-2.00u.