Ex-vrienden zijn bezorgd, zij zijn wellicht de vader

Haar vriendenkring vindt dat media te hard oordelen over Sietske H. „Ze moet tot haar daad zijn gekomen door een kronkel in haar hoofd.”

Er hangen diverse bosjes gerbera’s, chrysanten en zonnebloemen. Op het glas van een lichtje dat voor het hek van de woning van Sietske H. (25) in Nij Beets staat, is geschreven: „Voor de baby’s, voor de nabestaanden, voor Nij Beets.”

H. zit sinds acht dagen vast op verdenking van moord. Vorige week werden in koffers in haar woning de lichaampjes aangetroffen van vier baby’s. Gisteren maakte het OM bekend dat ze heeft toegegeven te zijn bevallen van de vier baby’s en die vervolgens heeft gedood.

De zaak kwam aan het rollen toen haar werkgever, een tandarts uit Beetsterzwaag, melding deed van mogelijke verdwijning van pasgeboren kinderen. In het Friese Nij Beets zijn de verbijstering en verslagenheid, een week nadat het nieuws bekend werd, nog steeds groot. Van woede is geen sprake.

In café De Brêge zitten vrijdagmorgen drie Nij Beetsters aan de bar. Ze zijn vooral verontwaardigd over hoe de media Sietske en haar familie afschilderen. Natuurlijk is het niet goed te praten wat er is gebeurd, zeggen Jappie Wemer en barkeeper Ronald Pries, die deel uitmaakt van de vriendengroep van Sietske. Maar Sietske is geen „brute moordenares” of „mannenverslindster”.

„De pers citeert een paar dorpsgekken die Sietske niet kennen en maar wat roepen wat ze hebben gehoord”, zegt Jappie Wemer. „Zo maak je haar en haar ouders kapot. De ouders zijn aardige mensen, zeer sociaal en goed ingeburgerd”, verzekert hij. „Sietske is een gewone en gezellige meid, die tot haar daad moet zijn gekomen door een kronkel in haar hoofd”, zegt hij.

Pries vertelt dat Sietskes vriendinnen haar daad afkeuren, maar hun vriendin zelf steunen. Sietske had de afgelopen jaren enkele vriendjes, vertellen ze. Zeker drie van hen maken zich nu zorgen of het kind wellicht van hen kan zijn. Pries: „Maar het is beslist niet zo dat ze het ene vriendje na het andere had.” Een ex-vriend met wie ze drie jaar geleden een relatie had, ging vorige week naar Schiphol voor een vakantie.

In de woonkeuken van zijn boerderij zit voorzitter Sipke Veltman van Plaatselijk Belang in zijn overhemd aan tafel. Hij zag de afgelopen dagen veel journalisten langskomen. „Er heerst vooral ongeloof over wat er is gebeurd. We zijn een sociaal, warm en hecht dorp. De familie was actief in het verenigingsleven. De vader van de verdachte is voorzitter van de voetbalclub.”

In Nij Beets (1.700 inwoners) mag iedereen zijn wie hij is, beklemtoont Veltman. Nu leven er veel vragen bij de dorpelingen. Waarom heeft niemand in het dorp bijvoorbeeld gezien dat de verdachte zwanger was? Het beeld als zou iedereen in Beetsterzwaag weet hebben gehad van haar zwangerschappen klopt al evenmin, stellen Pries en Wemer. „Alsof wij hier in Nij Beets achterlijk zijn.”

Pries vertelt hoe deze week de vriendengroep in Nij Beets rondom Sietske een stapel foto’s heeft bekeken waarop ze staat afgebeeld. Pries: „Op geen enkele is te zien dat ze zwanger is, terwijl ze altijd strakke kleding droeg. Nou misschien op eentje, waar ze een licht buikje heeft. Daarom is de schok ook zo groot. Dit is godsonmogelijk, dachten wij toen we het hoorden. Dit kan Sietkse niet zijn.”