Economie laveert tussen dubbele dip en kloof

Het goede nieuws over de groeiende Duitse en Nederlandse economie had de angst voor een recessie kunnen wegnemen. Maar dat is niet gebeurd.

Breekt de zon weer door in de Europese economie? Op het eerste gezicht wel.

De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 2,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, zo werd gisteren bekend. Duitsland herstelt, en spectaculair.

Ook Nederland liet het afgelopen kwartaal een verrassend goede groei zien van 0,9 procent en het Centraal Bureau voor de Statistiek stelde de voorgaande kwartalen met nog eens in totaal 0,6 procent groei naar boven bij. De eurozone als geheel noteerde over het tweede kwartaal 1 procent groei. Dat is bijna het dubbele van wat de Amerikaanse economie liet zien.

Dit goede nieuws had een einde kunnen maken aan de angst voor een dubbele dip, een hernieuwde recessie, die begin van deze week overheerste.

Toch is dat niet het geval. De aandelenbeurzen, die het deze week toch al zwaar te verduren hadden gehad, herstelden gisteren niet. De euro verloor zelfs terrein op de dollar. En dat met het beste economische nieuws in lange tijd.

Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat de Europese cijfers een groeiende kloof laten zien tussen Noord en Zuid. Griekenland kromp in het tweede kwartaal, Spanje en Portugal stagneerden vrijwel met een groei van maar 0,2 procent, Italië wist er 0,4 procent uit te persen en zelfs Frankrijk haalde met 0,6 procent maar een kwart van het Duitse groeicijfer.

Op de beurzen is de thematiek rond de euro van begin dit jaar, na een rustige zomer, helemaal terug. De rentes op de staatsschulden van de zuidelijke landen en Ierland stijgen wederom, het gat met Duitsland wordt opnieuw groter. Duitsland herstelt vrijwel volledig door een oplopende handelsbalans, net als Nederland. De economische kloof, die de onderliggende oorzaak was van de eurocrisis, verbreedt zich weer. En daarmee groeit ook de onrust over een schisma in de muntunie.

De tweede reden voor de negatieve beursreactie is de gedachte die de financiële markten al langer in haar greep heeft: een nieuwe recessie zou, ook al is de kans daarop misschien niet groot, verstrekkende gevolgen hebben. Overheden en centrale banken hebben tijdens de diepe economische crisis van de afgelopen twee jaar alles uit de kast gehaald om de economie te steunen. De enorme overheidstekorten en nulrentes die dat heeft opgeleverd, maken een herhaling van zo’n operatie onmogelijk.

Een nieuwe recessie kan vrijuit woeden. Dat is de werkelijke angst achter de dubbele dip.

Commentaar: pagina 7

Dubbele dip:pagina 15