E-books zijn een zegen voor onbekende auteurs

De kritiek die Vincent Icke schetst op het e-book, raakt kant noch wal (Opiniepagina, 6 augustus). Zo beweert Icke dat e-books „anoniem en vanaf grote afstand” kunnen worden gewist, als de inhoud de producent van de e-reader niet bevalt. Onzin. De producent van mijn e-reader, een Bebook Neo, heeft helemaal geen toegang tot mijn apparaat. Ik kan er vrij ieder bestand opzetten, zonder dat de producent het überhaupt ziet. Dit is zo voor verreweg de meeste e-readers. Als er al e-readers zijn waarvoor het niet geldt, dan moet Icke zijn pijlen richten op de producenten van die apparaten, niet op e-readers in het algemeen.

Het dataformaat van e-media kan zo worden ingericht dat ze slechts op één merk e-reader kunnen worden bekeken, zegt Icke vervolgens. Als voorbeeld geeft hij het .epub-formaat. Aan dat formaat zitten veel nadelen, maar het grote voordeel is nu juist dat het op bijna alle e-readers leesbaar is. En ook nog eens op de iPad en de iPhone. De Kindle van Amazon is wat dat betreft de grote uitzondering, maar opnieuw: richt je pijlen dan op dat apparaat.

Volgens Icke komt er met de introductie van het e-book een extra schakel tussen inhoud en de lezende persoon, namelijk de fabrikant van de e-reader. Ik zou het tegenovergestelde willen beweren: met het e-book wordt juist een schakel tussen de inhoud en de lezende persoon weggenomen: de uitgever. Iedereen kan helemaal gratis een boek uitbrengen en als er maar genoeg mensen zijn met een e-reader, kan zo’n boek een massapubliek bereiken. In de muziekindustrie hebben we dat al gezien: internet heeft ervoor gezorgd dat bands die bij platenmaatschappijen werden afgewezen, via internet een miljoenenpubliek wisten te bereiken. Laten we hopen dat het e-book hetzelfde doet voor tot nu toe onbekende schrijvers.

Thomas Spekschoor

Journalist, Utrecht