dvd-tip

Rasmus (S¿ren Vejby), Jasmina (Cecilie Stenspil) og Jonas (AndrŽ Babikian) er blandt de unge politiassistenter, som s¿ger optagelse pŒ livvagts-uddannelsen. Foto: Mike Kollšffel, DR.
Rasmus (S¿ren Vejby), Jasmina (Cecilie Stenspil) og Jonas (AndrŽ Babikian) er blandt de unge politiassistenter, som s¿ger optagelse pŒ livvagts-uddannelsen. Foto: Mike Kollšffel, DR. Mike Koll?ffel

Na het eerder dit jaar verschenen The Killing is er weer een sterke politieserie uit Denemarken, The Protectors. Ditmaal draait het om het werk van lijfwachten, werkzaam bij de Deense geheime dienst. De hoofdrollen zijn voor drie jonge beveiligers, Jasmina, Rasmus en Jonas, die ervaren hoe veeleisend en frustrerend het dag en nacht volgen van een bedreigd persoon is.

Net als in The Killing slagen de makers er knap in om te suggereren dat het cleane, Hema-vrolijke Denemarken een grauw en onherbergzaam land zou zijn, dat associaties oproept met de donkerste straten van Baltimore.

Dat de serie werd onderscheiden met een buitenlandse Emmy, zal verder te maken hebben met de Amerikaanse gevoeligheid voor de maatschappelijke kwesties die passeren. Jasmina, zelf ex-moslima, moet bijvoorbeeld een nieuwe allochtone minister van Cultuur beschermen. Een andere keer gaat het om de bewaking van een Britse minister met radicale ideeën over ecologie. Een tikje ouderwets aan The Protectors is dat de serie niet één spanningsboog heeft in dit eerste seizoen, maar alle zaken in twee afleveringen afhandelt. Aan de andere kant heeft dat het voordeel dat het geen vereiste is om meteen de complete box te kijken.

The Protectors, 590 minuten, € 32,99