Dr. Zeepaard goochelt met water

Vandaag doet Dr. Zeepaard een proefje dat al heel oud is en erg bekend. Maar het blijft leuk.

Wat heb je nodig? Een schone, lege jampot, een ansichtkaart, water en een gootsteen.

Wat moet je doen?

- Vul de jampot met water.

- Druk de ansichtkaart met de glimmende kant stevig op de jampot.

- Draai de jampot in de lucht op zijn kop, en haal dan je hand van de kaart af. Tada! Zie je wat er gebeurt?

Wat gebeurt hier? Het water in de jampot kan niet door de glimmende ansichtkaart heen stromen of siepelen. Maar het water drukt intussen wel de hele tijd tegen de ansichtkaart aan. En tóch valt de kaart niet naar beneden!

Dat komt door de lucht die aan de andere kant óók tegen de kaart aan drukt. Lucht bestaat, net als water, uit allemaal kleine deeltjes: de ‘luchtmoleculen’. En terwijl die luchtmoleculen aan de onderkant tegen de kaart botsen, drukken de watermoleculen tegen de bovenkant.

Het is alsof water en lucht een wedstrijd houden: wie duwt het hardste? En de lucht wint die wedstrijd. Zo blijft de kaart zitten waar hij zit en zo blijft het water opgesloten in de jampot. Maar doe de proef voor de zekerheid toch boven de gootsteen. Of lekker buiten natuurlijk.

En oh ja, bewaar de pot. Dan laat Dr. Zeepaard volgende week zien wat je kan doen met jampotten en zakdoeken