Comeback?

Inge de Bruijn liet maandag weten dat ze een terugkeer naar de top van het zwemmen overweegt. Is het voor een oud-sporter als De Bruijn die vrijwel alles won wel verstandig om terug te keren?

Henk Kraaijenhof, ex-topcoach en bewegingswetenschapper: „De vraag is wie bepaalt of een comeback een goed idee is, het publiek of zijzelf. We mogen niet vergeten dat zelfs een tiende plek niet slecht zou zijn. Dat betekent dat er nog steeds honderden vrouwen trager zijn dan haar. Ik denk alleen niet dat het haar lukt om weer de beste te worden, maar haar carrière gaat er ook niet van kapot natuurlijk, haar gouden medailles raakt ze nooit meer kwijt. Het is een beetje zoals met Laura Dekker: je kan je afvragen wat dat toevoegt aan de zeilsport, maar ik ben van mening dat ze het moet doen als ze het graag wil.”

Rico Schuijers, sportpsycholoog: „Ik vind het prima dat ze het weer wil gaan proberen. Als je ziet dat generatiegenoot Therese Alshammar nog altijd succesvol is kan ik me voorstellen dat het bij haar weer gaat kriebelen. Petria Thomas won ook nog op haar veertigste. Of het verstandig is, lijkt me moeilijk te zeggen. Rond blijven lopen met frustratie omdat er misschien nog meer in had gezeten lijkt me ongezonder dan een onsuccesvolle comeback. Dan is het tenminste duidelijk.”

Bettine Vriesekoop, meervoudig tafeltenniskampioene, maakte zelf verschillende comebacks: „Het lijkt me echt onwaarschijnlijk dat ze het doet. Is het niet gewoon een mediahype? Als ze het doet, heb ik echt geen idee of het mogelijk is om terug te keren aan de top. Ze is er wel een hele lange periode weggeweest, officieel sinds 2007 maar eigenlijk al sinds de Spelen in Athene in 2004. Ik heb zelf ook een comeback gemaakt, op m’n 28ste of 29ste. Maar ik ben er nog geen jaar uit geweest. Inge blijft natuurlijk een ster, door haar olympische titels. De manier waarop ze terugkeert is voor mij belangrijker dan de resultaten, maar ik weet niet of ze genoegen neemt met een finale. ”

Jakline de Bruijn, zus van Inge en voormalig waterpolo-international: „Er is op dit moment geen sprake van een terugkeer. Ze heeft een nieuwe rol binnen de KNZB waarbij ze haar ervaring overbrengt op de jongere zwemsters. Volgens mij voelt ze zich daar heel gelukkig bij. Mocht ze besluiten om ook weer aan wedstrijden mee te doen dan is dat haar eigen keuze maar ik denk niet dat ze het gaat doen. Al zal het zwembad altijd blijven trekken, dat doet het namelijk bij onze hele familie. Mijn kinderen zijn ook al besmet. Ik weet wel zeker dat als ze besluit om terug te keren dat ze weer succesvol zal zijn.”

Cees Vervoorn, oud-olympisch zwemmer en coach, tevens chef de mission van het paralympische team in 1996 en 2000: „Een mogelijke comeback heeft twee kanten. Sportief gezien is het zo dat als iemand het zou kunnen om op dit niveau terug te keren het Inge de Bruijn is. Zij heeft gewoon een enorm talent en drive en ze is ook nog steeds erg fit. Ze moet zich dan richten op de 50-meternummers. Daar komt het namelijk aan op talent, bij langere nummers is training belangrijker. Het is de vraag of haar lichaam die omslag nog kan maken. De andere kant gaat over of het verstandig is. Ik was erbij toen zwemlegende Mark Spitz zich in 1992 nog probeerde te plaatsen voor de Spelen. Toen heeft hij voor mij wel iets van zijn glans verloren. Inge, met vier gouden olympische medailles heeft nu ook een ongenaakbaar imago. Volgens mij moet ze dat gewoon zo houden.”

Toon Damen, sportpsycholoog: „Eerst en vooral is er de fysieke factor: is het lichamelijk voor De Bruijn nog mogelijk om terug te keren? Alles waar je als jonge sporter mee hebt afgerekend, kom je opnieuw tegen. Ook wordt het interessant, vanuit sociaal oogpunt, hoe ze gaat reageren als ze belandt in een groep met allemaal jongere mensen. En hoe gaan die reageren op haar terugkomst? Ik zag vorige week bijvoorbeeld Tia Hellebaut bij de EK atletiek. Ze werd volkomen genegeerd door haar concurrentes. Terugkomen betekent ook goed plannen. Jacco Verhaeren gaf al aan dat de plaatsen voor de EK in Eindhoven al verdeeld zijn.”