1 2 3

Het testpanel van Zomer &cetera proeft – zonder het etiket te zien – riesling. Sommelier Hans van Schaik (Amstel Hotel), eetschrijfster Janneke Vreugdenhil en wijnexpert Peter Mansell (veilinghuis Christie’s) laten zich verrassen.

Bij de drie panelleden staat deze riesling op nummer 1. Op eenzame hoogte bovendien. „Deze wijn is heel goed gemaakt”, zegt Van Schaik. De Riesling ruikt volgens hem „kaarsvetachtig” en hij prijst het „elegant gehouden bouquet”. De sommelier van het Amstel Hotel hoeft er niet over na te denken: „Meteen kopen.”

Vreugdenhil vindt het „een lekkere zomerse wijn” waar ze „best vrolijk van kan worden”. Ze houdt haar glas tegen het licht en is verrast. „Zie je hoe een heel licht tinteltje als een sluierwolkje door het glas zweeft?” Deze riesling maakt volgens haar „een zoetige indruk, maar dat is hij niet”. En deze ene keer hoeft ze bij een wijn ook niet per se iets te eten. „Maar het kan zeker.”

Mansell heeft een puntje van kritiek. „Ik mis wat fruit.”

Bij Van Schaik en Vreugdenhil staat deze riesling op de tweede plaats. Bij Mansell eindigt de fles als derde. Wel zijn ze eensgezind over de geur, die is goed. Mansell ruikt „een hint van benzine”, wat „staal” en „misschien ook wel een beetje honing”. Volgens Vreugdenhil is de geur „lekker kruidig”. Van Schaik vindt de geur wel „enigszins gesloten”, maar ruikt toch „witte peer”.

Dan nu de smaak. Volgens Vreugdenhil smaakt hij net zo fris en kruidig als hij ruikt, „maar toch heeft-ie het niet helemaal”. Van Schaik vindt deze riesling „iets over de top”. „Hij heeft een licht zoetje, maar daar staan wel goede zuren tegenover.” Maar Mansell is teleurgesteld. „De wijn lijkt wel aangelengd.” Hij mist citrusfruit. Vreugdenhil zou hier trouwens wel weer wat bij willen eten. „Iets met veel groente.”

O, o, o, wat zijn Van Schaik en Vreugdenhil het eens over deze riesling. Ze vinden elkaar in hun ontzetting. „Het lijkt wel Dubbeldrank”, zegt Van Schaik als hij zijn neus in het glas steekt. „Jemig, wat een overdreven parfum”, zegt Vreugdenhil. Ze vindt deze wijn wel erg „exotisch” en overdreven naar honing ruiken. Mansell noemt dat „een intense, ontwikkelde honinggeur”. De smaak is volgens Vreugdenhil „sterk geparfumeerd” waardoor hij „een zoete indruk maakt”. „Te zoet”, vindt ook Van Schaik. En: „Iets te opgeblazen.” Mansell vindt de wijn juist wat waterig. De zuren vindt hij wel in orde. Vreugdenhil moet samen met Van Schaik zo grinniken om deze vruchtendrank dat ze vergeet aan eten te denken.

In Blindproeven van 7 augustus stond een verkeerd adres. De verdejo Belondrade & Lurton 2007 is verkrijgbaar bij Spanjewijn.nl