Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wegen afzetten voor FIFA? Dan kun je niet lezen

Nederland en België worden alleen maar beter van een WK voetbal. Bij het slot van de FIFA-inspectie reageerde de organisatie van het ‘bid’ op de kritiek.

Oud-international Ruud Gullit staat plotseling op, pakt een stift en schrijft op een flip-over wat bedragen op het papier. Het zijn cijfers waarmee de voorzitter van het zogenoemde HollandBelgium Bid wil aantonen dat Nederland en België er alleen maar beter van worden als het WK voetbal van 2018 of 2022 in beide landen wordt georganiseerd. Dit in weerwil van de kritiek van hoogleraren en politici die verkondigden dat de fiscus een hoop inkomsten zal mislopen als de regels van de FIFA voor de organisatie worden opgevolgd.

Directeur Harry Been van het Bid licht de cijfers tijdens een persconferentie in de Arena toe. „De fiscus is juist de grote winnaar”, stelt hij. „Dat was al bij Euro 2000 [ook in Nederland en België, red.] het geval. Toen kreeg het ministerie van Financiën 300 miljoen gulden aan extra inkomsten. De Duitse fiscus inde vier jaar geleden 1,2 miljard euro vanwege het WK. Waarom zouden landen die de laatste dertig jaar dit toernooi hebben georganiseerd nu weer in de rij staan als het niet aantrekkelijk is? Wij willen het WK trouwens niet voor de inkomsten, maar om het voetbal in onze landen een impuls te geven.”

Gullit voegt eraan toe dat ook Zuid-Afrika de revenuen opstrijkt van het mondiale evenement, dat daar op 11 juli werd afgesloten. Het land zou volgens Gullit 3,2 miljard euro hebben geïnvesteerd, maar middenstand, bedrijven en horeca zetten inmiddels 9,7 miljard euro extra om. „Ik ben na het WK al weer teruggeweest in Zuid-Afrika en je hoort iedereen zeggen: we zouden het zo weer doen”, aldus Gullit.

De ophef die de afgelopen dagen is ontstaan over de toezegging van Nederland en België dat de FIFA de fiscale voordelen mag incasseren, heeft bij Been ergernis en verbazing gewekt. Het bidbook, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd, ligt al sinds half mei in Eindhoven ter inzage en is door slechts twee journalisten bekeken. De informatie van de garantiebepalingen is vanaf eind april te vinden op de website van de Tweede Kamer. Juist rondom de stadioninspectie van een delegatie van de wereldvoetbalbond, deze week, laaide de kritiek op. Been: „De organisatie van het WK kan allemaal binnen de bestaande regels en wetgeving. De regeringen van België en Nederland houden de teugels in handen. Mochten er wetswijzigingen nodig zijn dan zullen de parlementen daarover beslissen. Maar er hoeft volgens ons niets te worden aangepast.”

De FIFA wil geen belasting betalen voor zijn medewerkers tijdens het WK. De fiscale lasten, zoals btw op de toegangsprijzen, moeten worden teruggestort naar de wereldvoetbalbond, die er in Zwitserland belasting over afdraagt. „Het gaat dan om ongeveer 20 tot 25 miljoen euro”, rekent Been voor. „Dat staat toch niet in verhouding met de 1,2 miljard die bijvoorbeeld de Duitse fiscus aan het WK heeft overgehouden? De btw-regeling is overal in de wereld anders. Het is begrijpelijk dat de FIFA een uniforme belastingregeling wil. Verder hoeven buitenlandse werknemers die hier minder dan een half jaar werkzaam zijn geen belasting te betalen. En vergeet niet: de fiscus loopt geen geld mis. Het zijn extra bedragen.”

De belastinginkomsten zijn op de totale begroting van het toernooi een sluitpost. De kaartverkoop zorgt voor een klein deel van de baten, ongeveer 400 miljoen euro. Been: „90 procent komt van de tv-rechten, marketing en sponsoring. De FIFA heeft het grootste gelijk van de wereld dat het nu wil weten hoe wij daar mee omgaan.”

Been maakte zich kwaad over de suggestie dat tijdens het WK voor FIFA-bestuurders wegen moeten worden afgezet. „Je kunt niet lezen of je wilt niet lezen”, fulmineerde hij. „Wij willen dat alle betrokkenen op tijd bij de wedstrijden arriveren. Teams, scheidsrechters en vips krijgen tijdelijk politiebegeleiding, meer niet.”

Volgens Been heeft de discussie over de strenge voorwaarden van de FIFA geen invloed op de uiteindelijke beslissing of Nederland en België het WK krijgen. Dat besluit wordt op 2 december in Zürich genomen door het uitvoerend comité van de wereldvoetbalfederatie. Het is vrijwel zeker dat het WK van 2018 naar een Europees land gaat. Buiten Nederland en België, hebben ook Spanje/Portugal, Rusland en Engeland zich kandidaat gesteld. Been: „De inspecteurs van de FIFA lazen hier ook de kranten en keken naar de televisie. Ze zeiden: ‘Maak je niet druk, kritiek is er overal. Dat hebben we tot nog toe bij elke bid gehad.’”