Vroege oermens sneed al vlees

Met de vondst van twee fossiele botten met snijsporen in Ethiopië is het werktuiggebruik (en het vlees eten) door de mens ineens 800.000 jaar ouder, van 2,6 miljoen naar 3,39 miljoen jaar. De snij-stenen zelf zijn niet gevonden, maar de snijsporen op het dijbeen en de rib van twee rundachtigen zijn onmiskenbaar, schrijven onderzoekers in Nature: hier heeft iemand gesneden. Het eten van vlees en het werktuiggebruik dat erbij hoort (jachtwapens en vooral slachtmessen) geldt als een belangrijke stap in de menselijke evolutie. Tot gisteren viel het begin van die stap aan het begin van het menselijke geslacht Homo, waartoe ook de huidige mens behoort (Homo sapiens). Maar met deze snijsporen ligt het begin ineens diep in de vorige periode van de menselijke evolutie, van de veel meer chimpansee-achtige Australopithecus. Volgens critici kan het ook om krokodillenbeten gaan. (NRC)