Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de serie ‘Van nul tot nu’ een gesprek met Theo de Rooij, oud-ploegleider van de Rabobankploeg die na het desastreuze Tourjaar 2007 moest vertrekken na de affaire-Rasmussen. De Rooij blikt terug op de belangrijke momenten uit zijn sportloopbaan en onthult dat hij in de schuur aan zijn huis een nieuw soort fiets heeft uitgevonden die beter is dan alle andere. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. 93 procent van alle opium en heroïne in de wereld wordt in Afghanistan geproduceerd. Het is de grootste bron van inkomsten voor de Afghanen. Keerzijde is het groeiend aantal drugsverslaafden. Er is nauwelijks eten, maar drugs zijn er in overvloed. En dat leidt tot verslaving van hele families. Zelfs zuigelingen worden stilgehouden met opium. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de plannen om het aantal ministeries te verminderen en een gesprek in Oslo met Mohamed Mostafaei, de naar Noorwegen gevluchte advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani, de 43-jarige vrouw die in Iran ter dood veroordeeld is voor buitenechtelijke relaties.Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Omar Porras, sorcier de la scène. Documentaire over de Zwitserse, van oorsprong Colombiaanse toneelregisseur Omar Porras. Hij is oprichter van het Teatro Malando, een op straat en in kraakpanden begonnen gezelschap dat de laatste jaren in de grootste zalen van Frankrijk en Zwitserland optreedt. Nederlands ondertiteld.TV5, 17.00-18.00u.

Da Vinci’s Machines: self-propelled carts. Aflevering uit serie waarin ontwerpen van Leonardo da Vinci worden gebouwd met materialen die in de vijftiende eeuw beschikbaar waren. Vanavond een door een opwindmechanisme aangedreven automobiel. Disc.Ch., 20.35-21.35u.

amusement

Schimanski: Tod in der Siedlung. Götz George in zijn Tatort-rol van vrijgevochten (ex-)commissaris Horst Schimanski die op onorthodoxe, on-Duitse wijze op boeven jaagt in de zo troosteloos mogelijk gefilmde industriële roetbende van het Ruhrgebied. Met Chiem van Houweninge als Hänschen. ARD, 21.45-23.15u.

Belpop: Francis ‘Lou’ Depryck. Serie over belangrijke Belgen in de popmuziek. Met vanavond een portret van Depryck, die in zijn carrière bijna 20 miljoen platen verkocht. Hij (en niet Plastic Bertrand) was de echte zanger van de onverbiddelijke hit Ça Plane Pour Moi, verkocht een miljoen platen van Disco Samba in Mexico en was de Lou van Lou & The Hollywood Banana’s (‘Kingston, Kingston’). Canvas, 22.10-23.05u.

Le clan Pasquier Eerste aflevering van vierdelige serie naar de romancyclus Les Chroniques des Pasquier die Georges Duhamel tussen 1933 en ’45 publiceerde. Het gezin Pasquier – vader, moeder en vier kinderen – heeft het niet breed, maar hoopt op de erfenis van een rijke oude tante. In afwachting daarvan steekt vader Raymond zich in de schulden. Oudste zoon Joseph probeert die op dubieuze wijze te vereffenen. Na een conflict met zijn vader wil hij zich bij het leger aanmelden. Moeder Lucie probeert het gezin bijeen te houden en vergeeft haar man zijn vele slippertjes. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 23.50-1.30u.

In therapie. Jacob Derwig als therapeut Paul Westervoort. Elke vrijdag gaat hij langs bij supervisor Mira (Elsie de Brauw) om zijn eigen frustraties op haar los te laten. Ned.2, 22.40-23.15u.

Roger and Val Have Just Got In. Komedieserie over een saai echtpaar van middelbare leeftijd. Roger (Alfred Molina) en Val (Dawn French) krijgen ruzie over een pak vissticks. BBC 2, 23.00-23.30u.

The Mighty Boosh Live. Registratie van optreden tijdens de theatertoer van deze cultcomedyshow. Vince Noir (Noel Fielding) en Howard Moon (Julian Barratt) zijn rustig aan het werk wanneer uit een geheimzinnige doos plotseling de dodelijke Hitcher ontsnapt. Het is het begin van een levensgevaarlijke zoektocht naar een zeldzaam juweel.BBC 2, 2.20-4.45u.

sport

EK Zwemmen. Rechtstreeks verslag uit Boedapest van de Europees Kampioenschappen zwemmen. Vanavond onder meer de 100 meter vrije slag mannen en de 100 meter vlinderslag vrouwen. Ned.2, 16.55-18.30u.

Atletiek: London Grand Prix. Verslag van het tweedaagse evenement in Crystal Palace, met meer disciplines dan enig andere wedstrijd in de Diamond League. Bij de sprinters ontbreekt de geblesseerde Usain Bolt, maar Asafa Powell en Tyson Gay komen aan de start. Om ongeveer 20.00u de 800 meter mannen, om 20.15u de 200 meter vrouwen en om 20.45u de 100 meter mannen.BBC 2, 19.00-22.00u.

radio

De Avonden. Na 20.00u aandacht voor het zilveren jubileum van theatergroep Mugmetdegoudentand. Gerardjan Rijnders regisseert de spelers en interviewt ze over het ontstaan van de groep. Met verhalen, anekdotes en roddels van o.a. Maureen Teeuwen, Mouna Goeman Borgesius, Evert van der Meulen en Jan Ritsema. Na 21.00u spelen Joan Nederlof en Marcel Musters samen drie lange fragmenten uit voorstellingen van de afgelopen jaren.Radio 6, 19.00-22.00u.