Opinie

Voor de kost

Mijn dochter belt vanaf NS-station Boxmeer dat er een seinstoring is tussen Boxmeer en Cuijk. Of ik haar naar Cuijk kan brengen zodat ze haar reis naar Nijmegen kan voortzetten. Op de terugweg neem ik vier anderen met bestemming station Boxmeer mee retour. Een van de inzittenden houdt een hele monoloog over de tekortkomingen van

Mijn dochter belt vanaf NS-station Boxmeer dat er een seinstoring is tussen Boxmeer en Cuijk. Of ik haar naar Cuijk kan brengen zodat ze haar reis naar Nijmegen kan voortzetten.

Op de terugweg neem ik vier anderen met bestemming station Boxmeer mee retour. Een van de inzittenden houdt een hele monoloog over de tekortkomingen van de NS. Het lukt me om de klaagster te onderbreken en het gesprek in een andere richting om te buigen met de vraag „Welk beroep oefenen julli uit?”

Eén man op de achterbank is opvallend stil. In de spiegel kijkend vraag ik hem wat hij voor de kost doet. Hij antwoordt: „Ik houd wijselijk mijn mond.”

En na een korte stilte: „Ik werk bij de NS.”

Joop Kroezen