Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN kritiseren Frankrijk wegens racisme

French policemen take a census of people and caravans at an illegal camp of Roma in Saint Andre les Lille, near Lille, northern France, August 9, 2010. The mayor of Saint Andre asked for this camp to be dismantled one week before France's President Nicolas Sarkozy ordered the dismantling of 300 illegal camps of travelling people and Roma across France as part of a "war" on crime and urban violence which has alarmed some rights groups. Some 10,000 Roma were expelled from France last year alone. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS)
French policemen take a census of people and caravans at an illegal camp of Roma in Saint Andre les Lille, near Lille, northern France, August 9, 2010. The mayor of Saint Andre asked for this camp to be dismantled one week before France's President Nicolas Sarkozy ordered the dismantling of 300 illegal camps of travelling people and Roma across France as part of a "war" on crime and urban violence which has alarmed some rights groups. Some 10,000 Roma were expelled from France last year alone. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS) REUTERS

Een commissie van de Verenigde Naties heeft hard uitgehaald naar Frankrijk wegens het toenemende racisme in dat land.

Frankrijk werd de afgelopen dagen in het Zwitserse Genève ondervraagd door een commissie van achttien experts die toeziet op het naleven van de internationale conventie voor de eliminatie van alle vormen van raciale discriminatie, die in 1965 ook door Frankrijk werd ondertekend.

In Frankrijk ontbreekt „de politieke wil” om racisme te bestrijden, zegt de voorzitter van de commissie, de Amerikaan Pierre-Richard Prosper. Vooral het voorstel van president Nicolas Sarkozy om het mogelijk te maken „Fransen van vreemde origine” die een moord hebben gepleegd of agenten hebben aangevallen de Franse identiteit te ontnemen, baart de voorzitter zorgen, getuige uitspraken van hem in de Franse krant Le Monde. „Het wordt tijd dat u de dromen over gelijkheid en broederschap waarmaakt”, zei Prosper in Le Monde.

Niet alleen het felle debat over nationale identiteit, dat begin dit jaar in Frankrijk aan de orde was, werd door de commissie gehekeld, maar ook het recente optreden tegen Roma. Gisteren liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux weten dat de afgelopen twee weken veertig illegale kampen van Roma en andere zigeuners zijn ontruimd. Bedoeling is om zevenhonderd mensen het land uit te zetten, doorgaans Roma van Roemeense of Bulgaarse origine. Hortefeux kondigde aan dat er speciale vluchten zullen worden ingezet om zeker te zijn dat de uitzettingsbevelen worden nageleefd.

De strijd tegen Romakampen kwam er ook op bevel van Sarkozy, nadat Roma in het stadje Saint-Agnan in de Loirevallei een politiebureau hadden aangevallen. De commissie experts van de Verenigde Naties stelt vast dat er in Frankrijk een toename is van racisme en xenofobie, een enkele expert wijst hiervoor met beschuldigende vinger naar de president zelf. Volgens de Togolees Kokou Ewomsan zetten uitspraken van president Sarkozy over de Roma aan tot haat.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigde zich tegen de kritiek door te stellen dat veiligheid het belangrijkste recht is van alle Fransen, en met de mededeling dat er een grootse campagne komt tegen racisme.

Lees het verslag van de VN-experts op nrc.nl/buitenland