Tv-zender Het Gesprek stopt

Investeringsmaatschappij Egeria, mede-eigenaar van NRC Media, trekt zich terug uit televisiezender Het Gesprek. Daarmee komt waarschijnlijk binnen enkele weken een einde aan de zender. Gisteren is uitstel van betaling aangevraagd. Dat bevestigt Derk Sauer, een van de initiatiefnemers en aandeelhouders van Het Gesprek, dat sinds oktober 2007 uitzendt.

Het einde van de zender heeft geen gevolgen voor nrc.next en NRC Handelsblad, benadrukt Sauer. Bij de overname van NRC Media door Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek zijn de kranten en de tv-zender apart gezet. Egeria heeft 80 procent van de aandelen, de mannen achter Het Gesprek 20 procent. „De vrees bestond dat NRC Media een cash cow zou worden voor Het Gesprek”, zegt Sauer. „Dat is niet gebeurd. De zender laat ook geen schulden achter.”

Derk Sauer en zijn mede-initiatiefnemers Ruud Hendriks, Frits Barend en later ook Harry de Winter, hebben volgens Sauer onderschat hoe moeilijk het is om een televisiezender te beginnen. „Wij zijn er met een zekere portie naïviteit ingestapt. Toen waren het ook economisch andere tijden.”