Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Toch actie voor hulp SHO aan getroffen Pakistan

Toch nog een actie voor het ondergelopen Pakistan. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) trekken anderhalve ton uit om bekend te maken dat Giro 555 is opengesteld. De nationale hulpactie moet toch wel zo’n 10 miljoen euro kunnen opbrengen, meent actieleider Jan van Doggenaar.

Tot gisteren nog zagen de hulporganisaties geen heil in een actie. Daarvoor was een aantal redenen, zegt Van Doggenaar. Gevreesd werd dat er weinig Nederlanders zouden geven, omdat ze nog volop met vakantie zijn. Ook is het nog maar een half jaar geleden dat er een grootscheeps beroep op het publiek werd gedaan om te geven voor Haïti, zwaar getroffen door een aardbeving. Verder zou er weinig vertrouwen bestaan in een goede besteding van gedoneerd geld in een land als Pakistan, dat volgens Van Doggenaar wordt geassocieerd met nucleaire wapens, steun aan Talibaan en een dictatoriaal regiem.

Van Doggenaar meent dat de media in eerste aanleg onvoldoende duidelijk maakten hoe urgent de situatie in het land is. „We wisten niet zeker of de noodzaak bij het publiek wel duidelijk was.” Inmiddels is dat volgens hem anders, mede omdat de ramp in omvang is gegroeid.

De schattingen belopen nu 1.500 doden, maar „er staat ons nog veel te wachten. Het aantal getroffenen is bijvoorbeeld veel groter dan na de tsunami.”

De roep uit de samenleving om alsnog een hulpactie te beginnen, gaf gisteren bij de SHO de doorslag. Deze week kwamen honderden telefoontjes binnen bij de aangesloten hulporganisaties met de vraag om één gironummer. Van Doggenaar: „Ook politici als Alexander Pechtold [D66] en Harry van Bommel [SP] hebben erom gevraagd.”

De Verenigde Naties zeiden woensdag 350 miljoen euro nodig te hebben om de komende drie maanden hulp te kunnen bieden. De Nederlandse regering stelde al 2 miljoen euro beschikbaar.