Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Stevig herstel economie door export

De Nederlandse economie heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar stevig hersteld, vooral dankzij de export. De groei kwam uit op 2,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt.

Vorig kwartaal bedroeg de groei op jaarbasis nog maar 0,6 procent. Het is na vijf kwartalen van krimp sinds eind 2008 het tweede kwartaal dat de economie weer groeit. Daarmee lijkt Nederland vooralsnog de recessie achter zich te hebben gelaten.

De Nederlandse economie groeit echter nog niet op eigen kracht, maar dankzij de export. Het volume daarvan nam 12 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Ook de industrie deed het goed, die groeide met 8 procent ten opzichte van een jaar geleden. Handel en transport profiteerden daarvan, met respectievelijk 7 en 6 procent groei.

Daarmee is het herstel in hoge mate afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Juist deze week namen de zorgen toe dat die, na een korte periode van herstel, binnen niet al te lange tijd opnieuw in een recessie zou kunnen duiken, de zogenoemde dubbele dip.

De groei van consumptie en de investeringen in Nederland blijven achter. Investeringen in bedrijfsgebouwen, woningen en grond-, weg- en waterbouw waren fors lager, maar het beeld herstelt zich wel iets ten opzichte van vorig kwartaal. Ook de consumptiegroei is nog zwak. Huishoudens besteedden 0,7 procent meer dan een jaar geleden. Die groei is met name te danken aan hogere aardgasuitgaven (door het relatief koude weer) en een toename in de aanschaf van nieuwe auto’s.

De problemen in de bouwsector zijn nog niet voorbij, constateert het CBS, hoewel de krimp iets afneemt. In het tweede kwartaal is er 11 procent minder geproduceerd in de bouw dan een jaar eerder.

De economische ontwikkelingen in het tweede kwartaal leidden tot een afname van het aantal banen met 82.000, ofwel 1 procent. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden was echter sprake van een stijging van 17.000 banen. Na vijf kwartalen van banenkrimp is dat voor het eerst weer een groei, van 0,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Cijfers Europa: pagina 13