selectie Theater

Dat Smoel e.a.

****

Biddinghuizen Ook het toneelgezelschap Het Nationale Toneel staat op het popfestival Lowlands. De succesvoorstelling Dat Smoel is een hevig kitchen sink drama van Polly Stenham. In het hart van een disfunctionerende familie bevindt zich Susan Visser als de moeder, en Tim Murck als haar zoon die aan zijn moeder is verslingerd, zoals zij aan de wodka. Langzaam komt uit de kluwen van schokkende gebeurtenissen een teder verhaal te voorschijn. Moeder en zoon leven op de rand van de waanzin, en kunnen alleen overleven dankzij elkaar. Aan het slot breekt de hel los. Dat Smoel is een combinatie van film, muziek en toneel. Passend op Lowlands is de muziektheatervoorstelling Ginny & the Tonics, een alcoholisch requiem in countrysongs. Vaste Nationale Toneel-acteurs als Anniek Pheifer en Michel Sluysmans brengen het verhaal rondom zangeres Giny en haar man Tonnie. Ze hebben de protestsong weer in ere hersteld en zingen over love, peace, happiness and lotta booze.

Inl: Lowlands, Biddinghuizen 19/8. www.nationaletoneel.nl

Dries Verhoeven

****

Den Bosch Hoe is het om te chatten met een onbekende die 8.000 km ver weg woont, op een tropisch eiland? Regisseur Dries Verhoeven maakt theater dat ver weg staat van de reguliere inleving. In Life Streaming chatten 20 bezoekers uit een container in het Zuiderpark in Den Bosch met 20 mensen elders. Via toetsenbord en webcam kunnen we alles over onszelf laten weten, maar ook de ander vragen. Typ je huisadres in, en je tijdelijke partner surft met google over de wereld en toon je je eigen huis. Het kan ook andersom: degene in het onbekende land laat zijn of haar huis zien. Verhoeven analyseert in hoeverre chatten echt kan zijn: aan het slot wanen we ons in werkelijkheid aan een tropische kust.

Inl: Zuiderpark, Den Bosch t/m 15/8. www.festivalboulevard.nl

Toneelgroep Oostpool

****

Amsterdam Regisseur Marcus Azzini en toneelschrijvers als Marcel Osterop en Hannah van Wieringen brengen een fijnzinnige voorstelling over drie echtparen die gelukkig menen te zijn en toch verlangen naar ander geluk. Spelers Kirsten Mulder en Rick Paul van Mulligen vertolken alle clichés; ze improviseren op het cliché dat het leven óók is. Oostpool noemt de voorstelling een neppe docudramacomedy. De acteurs vertolken echte mensen met echte gevoelens. Maar kan dat? Parade in het Martin Luther Kingpark, T/m 22/8. www.deparade.nl