selectie Film

scene uit de film Le refuge (2009) FOTO: Cinemien
scene uit de film Le refuge (2009) FOTO: Cinemien

Le Refuge v

Regie: François Ozon

*****

een groot, leeg appartement met uitzicht op de Seine, matras op het parket, vuile kleren, lege flessen en een gitaar. Het is de schuilplaats van de rijke junkies Louis en Mousse in Le Refuge. Even zijn we getuige van hun intimiteit. Even later zien we Mousse die in een ziekenhuis ontwaakt na een overdosis. Louis is dood. Zij blijkt zwanger. De schuilplaats is weg. En Louis’ moeder deelt na de begrafenis koeltjes mee dat haar huisarts gratis de abortus doet. Mousse vlucht met buik en al naar het lege huis van een rijke ex in het zuiden. Als Louis’ homoseksuele broer Paul daar langs komt, ontvangt Mousse hem met pikzwarte zonnebril: de luiken dicht, de stekels omhoog. Le Refuge gaat maar over rouwverwerking: een favoriet onderwerpen van François Ozon. Het huis is Mousse’s 2de schuilplaats. Onder haar bitsheid snakt ze naar steun en begrip. Le Refuge is in zijn eenvoud ontroerend.

In 12 bioscopen

Shocking Blue

Regie Derrick Borte

***

De familie Jones lijkt het perfecte gezin. Ze wonen in een kast van een huis, beschikken over genoeg geld en hebben een goede onderlinge verstandhouding. Maar niets is wat het lijkt in The Joneses. Dochter Jenn valt op veel oudere mannen, zoon Mick komt uit de kast en vader Steve moet van zijn vrouw Kate de nacht in een aparte slaapkamer doorbrengen. Dan blijkt dat ze helemaal niet zo’n hecht gezin zijn, maar bestaan uit vier uitstekende verkopers die doen alsof ze een ideale familie zijn.

World cinema

Amsterdam Nieuw filmfestival World Cinema Amsterdam opent do 12 aug (t/m 22 aug) met de beste nieuwe films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Er worden 63 lange en korte films in Rialto getoond en er zijn gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein. 31 films beleven hun Nederlandse première tijdens World Cinema Amsterdam. De openingsfilm is Un homme qui crie, het aangrijpende vader-zoon drama uit Tsjaad dat in Cannes de juryprijs won en werd genomineerd voor de Gouden Palm. Verder is de Turkse film Bal (Honing) te zien die dit voorjaar in Berlijn werd bekroond met de Gouden Beer. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. van de Thaise filmmaker en beeldend kunstenaar Apichtapong Weerasethakul wordt ook vertoond. Deze film won afgelopen mei een Gouden Palm in Cannes.

Inl www.worldcinemaamsterdam.nl

Impakt Open Air

Utrecht Laat je onder het genot van een BBQ, cocktailbar en DJ’s vier zomerweekeinden verrassen door korte films met cutting edge animatie, hilarische cultvideo’s, found footage, onverwachte plots en bevrijdende gekte. Op wisselende locaties in en aan de rand van Utrecht: 21 aug De Vechtclub, Brailledreef 9 (Overvecht). 28 aug De Neude, Dropstuff scherm. Aanvang 21u. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar een indoor-scherm. Op de BBQ ligt biologisch vlees en er zijn vegetarische alternatieven. Inl www.impakt.nl