selectie Buitenland

Frankrijk

La Roque d’Anthéron/La Chaise-Dieu/Parijs Voor muziekliefhebbers is er aan het einde van de zomer nog heel wat te beleven in Frankrijk. Zoals in La Roque d’Anthéron waar een heel prestigieus pianofestival plaats vindt met klassieke, maar ook hedendaagse muziek en jazz. Enkele hoogtepunten zijn de optredens van Aldo Ciccolini op de 14de, van Renaud Capuçon (viool) en Nicholas Angelich (piano) op de 16de en Christian Zacharias op 21 augustus. In en in de nabijheid van de imposante 14de eeuwse abdij van la Chaise-Dieu is een prachtig festival met barokke en klassieke muziek. Op het programma staan onder meer de Messiah en Acis and Galatea van Händel en de Hymn to Saint Cecilia van Henry Purcell en ook van Benjamin Britten. Ontspannen, heel gevarieerd en bovendien gratis is het Parijse festival Classique au Vert in het mooie Parc floral van Vincennes. Het festival herdenkt de tweehonderdjarige geboortedagen van Chopin (1810), Schumann (1810) en ook van Mendelssohn (1809) en Liszt (1811). Bovendien zijn er lezingen, ontmoetingen en master-classes en ster artiesten als de pianiste Brigitte Engerer.

Roque d’Anthéron (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur) t/m 22 aug www.festival-piano.com; La Chaise-Dieu (regio Auvergne) van 18 t/m 29 aug www.chaise-dieu.com; Classique au vert t/m 26 sept in het Parc floral van Vincennes (Oost Parijs) www.classiqueauvert.fr

Milly-la-Forêt Een icoon van Jezus, een erotisch speeltje prijken te midden van een samenraapsel van voorwerpen. Zeesterren versieren een kleed met luipaardmotieven. Deze werkkamer is naar het beeld van zijn eigenaar: veelzijdig en vol fantasie. De Franse dichter, roman- en toneelschrijver, ontwerper, tekenaar en filmregisseur Jean Cocteau (1889-1963) was een man van alle vakken. Zijn huis in Milly-la-Forêt dat hij samen met Jean Marais in 1947 kocht en waar hij de laatste 17 jaren van zijn leven woonde, is sinds 24 juni voor het eerst open voor publiek. Zijn laatste vriend, Edouard Dhermitte die het huis erfde heeft tot 1995 over dit dagelijks decor in het leven van Cocteau gewaakt. Het huis restitueert na vijf jaar werkzaamheden perfect zijn slaap-, woon- en werkkamer. Hij schreef er onder andere Le Testament d’Orphéeen Réquiem. In de andere vertrekken is grafisch werk van hem en van zijn beroemde kunstenaarsvrienden, foto’s, films en een prachtige serie portretten die Modigliani, Picasso, Warhol en andere artiesten van hem maakten. Cocteau rust op 500 m van zijn huis in de Chapelle Saint-Blaise-des-Simples die hij zelf met fel gekleurde fresco’s van planten, een kat en Jezus op het kruis versierde. Het huis heeft twee mooie tuinen waarin je onder meer decorstukken uit de beroemde film La belle et la bête tegenkomt. „Je reste avec vous” staat er op een hoek van zijn graf. En dat blijkt heel duidelijk na enkele uren verblijf in het prachtige dorp van Cocteau. Meer over Cocteau op pagina 10 van dit CS-nummer.

Maison Jean Cocteau, Inl 0033-164981150, www.jeancocteau.net, per auto een uurtje ten zuiden van Parijs.

Duitsland

Chemnitz Op een reis door Marokko raakt de Ier Sean Scully (1945) geboeid door de kleurrijke patronen en stoffen die hij onderweg ziet. Spannend met elkaar verweven strepen en vlakken bepalen voortaan zijn werk. Daarvoor brengt hij kleurlaag na kleurlaag aan, waarbij donkere segmenten de achtergrond voor stralende kleuren vormen. Omdat de penseelstreek steeds zichtbaar blijft, krijgt de strenge geometrie iets emotioneels en menselijks.

Van 15 aug t/m 3 okt in de Kunstsammlungen Chemnitz. Info: 0049-3714884424 en www.kunstsammlungen-chemnitz.de.

Flensburg eo Onder het motto Polen am Puls richt het Schleswig-Holstein Musik Festival dit jaar zijn blik op de Poolse muziekscene. Van oude muziek tot avant-garde, van koorzang tot Chopin, van kamermuziek tot klezmer, van groot symfonisch werk tot en met jazz. De concerten van het National Polish Radio Symphony Orchestra Katowice onder leiding van Tadeusz Strugala beloven een hoogtepunt te worden, net als die van de Sinfonia Vasovia met dirigent Krzysztof Urbanski. Ook bijzonder: het door componist Krzysztov Penderecki zelf gedirigeerde Polish Requiem.

T/m 29 aug in verschillende plaatsen. Inl 0049-451389570 en www.shmf.de.

Potsdam Schloss Marquardt ligt idyllisch aan een meer, maar het doorstond zware tijden. Onder de regimes van het nationaal-socialisme en de DDR veranderde het steeds van bestemming. Die dictaturen waren wel gebaseerd op het idee van een ideale staat. En precies daarover gaat de tentoonstelling Atlantis II, in dat Potsdamse kasteel. Plato’s gedachten over aristos, de elitaire staat, zetten tien kunstenaars uit zes landen tot schilderen en fotograferen aan. En tot het maken van video’s en installaties. Cathy de Monchaux, Sean Dawson en Wafae Ahalouch el Keriasti horen bij de uitschieters.

T/m 12 sept; info: 0049-33120057828.