Selectie Beeldentuinen

Interart in Heeswijk-Dinther Het thema voor de zomerexpositie van beeldentuin Interart is dit jaar Evolutie. De tuin die is ontworpen door Arend Jan van der Horst omvat vijvers, boompartijen en open grasvelden. De beelden zijn uitgevoerd in allerlei soorten materialen zoals brons, keramiek, hardsteen, roestvrij staal, koper, glas en hout. Op het grote grasveld staan onder meer krachtige sculpturen van de Fransman Phillippe Desloubières. Bij de vijver staat een ijl bewegend beeld van Jörg Wiele. In scherp contrast daarmee staan de weelderige vrouwenfiguren van Bart van Hoek. In de oranjerie wordt kleiner werk geëxposeerd.

Interart, Gouverneursweg 6c. T/m 10 okt, do t/m zo 13-17u. Entree €4. Inl 0413-293328 & www.interart.nl

Nieuw Loosdrecht Niet alleen het hergebruik van oude of bestaande materialen valt onder het concept van de beeldententoonstelling Re-Cycle, maar ook het telkens opnieuw doorlopen van een cyclus. Dertien beeldhouwers uit binnen- en buitenland maakten een nieuw kunstwerk voor het kasteel en de tuinen van Sypesteyn. In een lommerrijk deel van de kasteeltuin staat het werk Herscheppen van Jan van Schaijk. In een cirkelvormige opstelling maakte hij een ring van bladen van spades met stelen van wilgenteen. Pieter Obels maakte een serie cumulusbeelden in cortenstaal. Zijn hergebruik wordt verbeeld in de sokkels van gebruikte hardhouten bielzen.

Re-Cycle t/m 3 okt Kasteel-Museum Sypesteyn Nieuwe Loosdrechtsedijk 150. Ma dicht. Di t/m zo 12-17u. Inl www.sypesteyn.nl

Maastricht/Valkenburg a/d Geul I.s.m. met Château Neercannee en Château St Gerlach organiseert Gallery Bell’Arte de jaarlijkse expositie Meesters in de beeldhouwkunst. De grote werken staan in de kasteeltuinen, de kleinere werken in de galerie. Deelnemende beeldhouwers dit jaar zijn o.a. Arvid, Giovanni Balderi, Hans Bayens, Gerti Bierenbroodspot, Rob Brunmayer, Emile Cornelis, Jan Desmarets, Appie Drielsma, Irenee Duriez, Margot Homan, Andreas Krammer, Nicolas Lavarenne, Carlos Mata, Jan Mul, Pieter Obels, Pueva, Rosa Serra, Joris Verdonkschot, Jan Verschoor, Francesca Zijlstra en Ans Zondag. In Gallery Bell’Arte gaat dit jaar speciale aandacht uit naar de stierenbeelden van Carlos Mata en Emile Cornelis.

T/m 27 sept. Tuinen open di t/m zo 10-18u. Gallery Bell’Arte, Jekerweg 51, 6212 GA Maastricht. Inl 043-3211702 & www.gallerybell-arte.com

Heino/Wijhe EastSite 2010 toont werk van Benedikt Birckenbach (D), Frode Bolhuis, Peter Jansen, André Kruysen, Pjotr Müller, Franscesco Schiavulli (It), Anneke Schollaardt, Dré Wapenaar en Cathy Weyders (Be). Met hun bouwsels en constructies doen zij spectaculaire maar soms ook subtiele ingrepen in de monumentale beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis, variërend van de grillige boom-sculpturen van André Kruysen en de imposante tentconstructies van Dré Wapenaar tot de zachte architectuur van Cathy Weyders. De expositie toont de enorme rijkheid aan vormen die de hedendaagse beeldhouwkunst in binnen- en buitenland kenmerkt.

T/m 10 okt. Open di t/m zo 11-17u. Entree kasteel en tuin volw €7,50. 0572-388188 & www.museumdefundatie.nl

Gees Met een oppervlakte van 7 ha ligt in het Drentse Gees Dehullu, een van de grootste beeldentuinen van Nederland. In de enorme landschapstuin is dit jaar onder meer werk te zien van Margriet Barends en Ludy Feyen. In de galerie en het paviljoen wordt kleiner werk gepresenteerd. Op za 14 aug is er een solopresentatie van Marjan Smit die toont hoe haar glassculpturen ontstaan, maar ook hoe het gieten van glas in zijn werk gaat.

Schaapveenseweg 16. Inl 0524-58 21 41 & www.beeldeningees.nl T/m 26 sept wo t/m zo 13-17u. Entree €6.

Zwolle In beeldenpark Anningahof tonen zeventig kunstenaars 94 beelden in het park en 58 binnen beelden. Zeer opmerkelijk zijn de metershoge nieuwe beelden van Yasser Ballemans, Karin van Dam, Herman Lamers en Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis. Maar ook Gijs Assman en Esther Jiskoot (als duo), Wia van Dijk, Bastienne Kramer, Theo Schepens en Johan Tahon hebben in nieuw werk geïnvesteerd. De jongere garde onder de beeldhouwers is vertegenwoordigd door o.a. Maartje Korstanje, Pim Palsgraaf en Sandro Setola. Er kan met recht gesproken worden over een tentoonstelling van hedendaagse beeldhouwkunst. Een lust voor het oog zijn ook de prachtige gecultiveerde en grote wilde bloementuinen in het ca 6 ha grote park.

Anningahof, Hessenweg 9. T/m 31 okt wo t/m zo 13-18u. Entree €7. Inl www.anningahof.nl

Winterswijk Aan de noordrand van Winterswijk, ligt beeldentuin De Stegge. De tuin, aangelegd door landschapsarchitect Peter Lubbers, en de galerie herbergen abstracte en figuratieve kunst in allerlei materialen: brons, keramiek, edelmetaal, aluminium, hardsteen, marmer en roestvrij staal. Er is werk te zien van zo’n dertig kunstenaars.

Steggemansweg t/m 29 aug. Open op vr, za & zo van 13-17u. Entree €4. Inl 0543-521034 & www.destegge.nl