Sapfabriek voor huishouden met boom

Supermarkten halen perziken van ver. Ze blijven op het fruitschap in de winkel lang goed. Dat wil zeggen, mooi om te zien, gave rode huid. Wat onder de huid zit doet er pas thuis wat toe. Teleurstellend. Het management van Plus supermarkten, 270 vestigingen, kwam deze zomer met sensationeel nieuws. Voortaan zouden naast mooie maar niet te vreten perziken (‘het is waar, we verkopen die troep al jaren’) ook lekkere sappige te koop worden aangeboden. Het zal eens tijd worden kruidenier.

Voor lang niet iedereen hoeft het meer. Het leek vergeten, maar ook in Nederland kunnen perziken goed gedijen. Fruitbomentelers worden de jongste jaren overvallen door grote vraag naar perzikboompjes. En er is een stille maar uitgebreide pittenruil gaande. Ook dat was zo goed als vergeten; er zijn perzikrassen die gewoon gezaaid kunnen worden, ze hoeven niet geënt op een onderstammetje. Uit een pit groeit een nieuw boompje dat al na drie jaar een paar bescheiden vruchten draagt. Geen supermarkt en fruitboer kan betere leveren dan deze rijp geoogste perziken van eigen erf.

Wie droomt er niet van een eigen boom? Die er al een hebben. Nieuwbakken fruittelers kunnen zich werkelijk overvallen voelen door hun bomen. Als ze verschillende fruitsoorten hebben geplant die op verschillende momenten in de zomer rijp zijn, kunnen ze niet eens meer op vakantie. Fiets door het land en zie hoe zonde. Zelfs in grote steden, in de wijken waar huizen een tuin hebben is het waar te nemen straks; de grond onder een boom bezaaid met rottende appels en peren. De eigenaar van de boom kon er niet tegenop plukken, of durft de ladder niet meer op.

En lukt het nog wel om op tijd de hele oogst binnen te halen, wat dan? Eén boom geeft al zo veel fruit dat een groot gezin het niet op kan. En als alle buren vervolgens zijn voorzien, hebben we nog een paar volle emmers over waar wat mee moet voor bederf toeslaat. Wat een rijkdom. Maar wat een werk.

Voor de wanhopige luiaard met een overvloed aan fruit die het niet over zijn hart verkrijgen kan om er compost van te maken, hebben kookwinkels een eenvoudig en prachtig hulpmiddel. Een sappan. Met gewone keukenspullen, pannen en fijne zeven, kan sap maken ook, maar deze speciale pan neemt veel van het werk over en scheelt afwas. Het mooiste is misschien wel dat het fruit er ongeschild in kan. De gebruiksaanwijzing wil dat appels een keer doorgesneden worden, maar het klokhuis hoeft er niet uit. Uit perziken en pruimen moet de pit verwijderd worden, zegt het voorschrift, maar ik deed dat niet met de pan die ik beproefde. Prima resultaat.

Het is een forse roestvrijstalen stoompan met een extra verdieping. Merk Rohe, uit Duitsland, verschillende prijzen op het internet, van 70 tot 120 euro.

In de pan gaat water. Op de pan wordt de eerste verdieping gezet met in het midden een ‘schoorsteen’ zoals een vorm voor tulbandgebak die ook heeft. Opzij is een buisje aangebracht met een slangetje er op. Op de eerste verdieping past de tweede, de stoomkorf met daarin het fruit. Het water kookt, de stoom gaat door het gat van de eerste verdieping omhoog, maakt de cellen van het fruit stuk, het sap ontsnapt, wordt opgevangen op de eerste verdieping en komt door het slangetje naar buiten. Fles er onder en klaar.

Geen omkijken naar. En omdat het sap meteen gesteriliseerd is blijft het lang goed. Gezond? Welnee. Vruchtensap is natte suiker; voornamelijk erg lekker.