Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ramponderzoeker duikt op beurs

In de jaren negentig doken ze geregeld op: particuliere beleggers, vaak ondernemers, die substantiële belangen verzamelden in bescheiden beursfondsen. Lieden als Jaap Blokker, Peter de Ridder, Jan Zeeman en de gebroeders Driessen. De invoering van de Wet Melding Zeggenschap (WMZ) maakte het vanaf 1992 inzichtelijk welke belegger een aandelenpakket groter dan 5 procent vergaarde.

Recent presenteerde zich een nieuwe speler op het veld. Ene J.P. Visser. Vorige week meldde het WMZ-register van toezichthouder AFM dat deze belegger een belang heeft opgebouwd van 5,8 procent in het biofarmaceutische bedrijf Fornix Biosciences uit Lelystad. Eind april vergaarde dezelfde Visser een ruim een kwart van het aandelenkapitaal in zadenhandelaar Alanheri. Drie jaar geleden verkleinde hij zijn positie in AND International Publishers tot onder de 5 procent.

Achter J.P. Visser gaat de 68-jarige Jacobus Pieter Visser schuil, roepnaam Koos. Een zeergeleerde – doctor ingenieur – Shell-adviseur in ruste die een eigen managementadviesbureau heeft voor ‘duurzame ontwikkeling’.

Behalve op de beursvloer is hij ook in Den Haag geen onbekende. Hij is lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die onder leiding van Pieter van Vollenhoven onderzoek doet naar grote ongevallen en rampen. In zijn oude woonplaats geniet Visser bekendheid als voorzitter van de raad van toezicht van de lokale Rabobank en als voorzitter van de stichting Hillegomse vrijwilliger en mantelzorger van het jaar.

Bestuurders en commissarissen van Fornix zijn gewaarschuwd. Niet door deze laatste nevenfunctie, maar door Vissers succesvolle aandeelhoudersopstand bij AND International. Hij had zich eind 2001 aangesloten bij de ‘groep Faas’ van de activistische aandeelhouder Frans Faas. Met succes vochten zij bij de Ondernemingskamer een omstreden onderhandse aandelenemissie aan, die grootaandeelhouder Cees de Bruin onevenredig zou bevoordelen. Een commissaris van AND voelde zich hierop gedwongen op te stappen.

Koos Visser laat weten al jaren „amateurbelegger” te zijn, die bij voorkeur onder de radar opereert. De uitbreiding van zijn pakket in Fornix was „een vergissing”, die via een automatische kooporder tot stand was gekomen. De nieuwe openbare melding in het WMZ-register komt hem slecht uit. „Ik kom niet graag in de publiciteit.”

Zijn grote belang in Alanheri heeft hij wel bewust genomen. De investeringsmaatschappij van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries, Value8, had er ook een groot belang in genomen. „Als De Vries erin stapt, zal het wel goed zijn”, dacht Visser. Bij Alanheri treft hij opnieuw Frans Faas, die daar bestuursvoorzitter is.