Oracle klaagt Google aan om octrooi

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft internetgigant Google aangeklaagd wegens schending van octrooirechten. De Android-software van de Google smartphones zou inbreuk maken op Oracles octrooi op de programmeertaal Java.

Oracle eist via een procedure bij een federale rechtbank in Californië dat Google stopt met het gebruik van de Java-technologie. De productie en verspreiding van de Google smartphones – mobiele telefoons met internet en andere geavanceerde toepassingen – is volgens het concern onrechtmatig. Daarnaast eist het softwarebedrijf een nog onbekende schadevergoeding.

De rechten van Java liggen bij het bedrijf Sun Microsystems, dat in januari werd overgenomen door Oracle. Volgens Google is de Android software waar de telefoons op draaien weliswaar compatibel met Java, maar gaat het om een ‘schone’ versie. Dit betekent dat het de software zelf opnieuw heeft opgebouwd. Hierbij is volgens Google geen gebruik gemaakt van technologie of intellectueel eigendom van Sun of Oracle.

In de dagvaarding stelt Oracle dat Google op de hoogte moet zijn geweest van het octrooi van Sun, omdat het bedrijf enkele jaren geleden ingenieurs in dienst nam die daarvoor bij Sun met deze technologie werkten. Bovendien was Google topman Eric Schmidt, voordat hij in 2001 aantrad, hoofd van het Sun-team dat de Java-technologie ontwikkelde.

„Bij de ontwikkeling van Android heeft Google willens en wetens, direct en herhaaldelijk Java-gerelateerde rechten van Oracle geschonden”, aldus het softwarebedrijf in een toelichting.

Google ontkent de beschuldigen, maar wil pas op de aanklacht ingaan als het de zaak goed heeft bestudeerd. Wel uitte Googles hoofdarchitect van Java onlangs al kritiek op het platform van Sun. Hij zei dat de acceptatie van Java sterk wordt gehinderd door het oerwoud aan licenties en voorwaarden die daarbinnen gelden.

Dagelijks worden er 200.000 telefoons verkocht die op de Google- software werken. Het overtreft daarmee de verkopen van Apples iPhone en beheerst nu bijna eenvijfde van de markt voor smartphones wereldwijd.