op nrcnext.nl

Doordat ouderen meer verdienen dan hun jongere collega’s prijzen zij zichzelf langzaam uit de markt, schreef Thomas Bakker, voorzitter van de jongerenorganisatie van D66, gisteren op deze pagina’s. Zij komen zo volgens Bakker in ‘een soort gouden kooi’ terecht. Het zou logisch zijn dat als bij oudere werknemers de productiviteit daalt, ook het inkomen daalt. Daarover discussiëren lezers op nrcnext.nl.

Idioot idee! Als het al klopt dat zijn of haar productiviteit terugloopt, heeft een oudere werknemer meer werkervaring en vakkennis dan jongere werknemers, wat dan het vermeende gebrek aan productiviteit weer compenseert. Ook zijn de inzet en betrokkenheid bij het werk bij ouderen vaak groter dan bij jongeren. Zelf ben ik 64 en ik werk al 45 jaar.

S. Tuinman

Ik snap niet dat Rutte Paars Plus niet zag zitten, omdat hij niet met drie ‘linkse’ partijen in een kabinet wilde. D66 blijkt nu nog rechtser dan de VVD. Het is een onzinnig plan. Eerst overal roepen dat de ouderen nodig zijn om economie en sociaal stelsel draaiende te houden en vervolgens hun geld afpakken.

Robert

Goed punt van Thomas. Het is algemeen geaccepteerd dat een medewerker om meer te kunnen verdienen overstapt naar een andere werkgever. Dat is marktwerking, vraag en aanbod, ook al schaadt het in veel gevallen de werkgever. Waarom zou het dan vreemd zijn dat een werkgever een werknemer beloont naar zijn waarde? Als je ouder bent, en minder productief (dat hoeft voor de duidelijkheid niet in alle gevallen zo te zijn) is het ook logisch dat je daar minder voor beloond wordt. Het voordeel van deze eerlijkere beloningsvorm is dat oudere werknemers uiteindelijk eerder aan een baan zullen komen omdat ze minder duur zijn voor werkgevers.

Ralph

Als je inkomsten en uitgaven van huishoudens over de levensloop bekijkt, is het niet eens zo’n gek idee. De duurste tijd in het leven is in het midden van de volwassenheid, als de hypotheek nog hoog is en thuiswonende of studerende kinderen veel geld kosten. Die uitgaven nemen af naarmate je ouder wordt, dus heb je ook niet meer zoveel inkomsten nodig. Maar het zal een flinke omslag in het denken vergen om dat redelijk te gaan vinden.

Petra F.

Wacht even, eerst moeten die ouderen langer doorwerken en vervolgens gaan ze daar ook nog minder voor betaald worden? Moet ik hier nog een mening bijzetten of is de ondertoon van mijn samenvatting wel duidelijk?

Chris

Volgens mij had Alexander Pechtold (D66) het hier tijdens de afgelopen campagne ook al over. Onder meer om de reden die Petra F. ook al aangeeft. Het is geen slecht plan. Alleen zal je alles hieromheen ook weer moeten aanpassen. Het pensioen bijvoorbeeld.

Ruud

Als jonge Thomas nu op de top van zijn arbeidsproductiviteit als politicus zit, houd ik mijn hart vast voor de ideeën waar hij mee komt als hij wat ouder is en zijn arbeidsproductiviteit dalende is.

Aike