nrcboeken.nl

Monroe had meer liefdes dan honkballers en politici

Dat ze van James Joyce hield, wisten we – al was het maar door de beroemde foto die Eve Arnold van haar maakte terwijl ze Ulysses las. Maar Marilyn Monroe hield ook van Walt Whitman en Samuel Beckett, en vulde haar boekenkasten met Shaw, Hemingway, Lawrence, Fitzgerald en Steinbeck. Haar leesbiografie is goed te volgen in Fragments, een verzameling van autobiografische geschriften van de Amerikaanse filmster (1926-1962) die in oktober verschijnt. Volgens samensteller Bernard Comment behoorden Whitmans poëziebundel Leaves of Grass en Joyce’ Ulysses tot haar favoriete boeken. In Fragments staan ook Monroe’s ervaringen met boeken over de Renaissance, alsmede dertig weinig bekende foto’s en brieven. Volgens Comment bevat zijn boek ook nieuws over Monroe’s liefdesleven (lees: John en Robert Kennedy). Enkele dagboekaantekeningen betreffen haar (derde) huwelijk met Arthur Miller. (PS)

Groentje stelt lijst van ‘meest overschatte schrijvers’ op

Gebrek aan lef – of arrogantie – kan de jonge auteur Anis Shivani niet verweten worden. In een serie venijnige profielen typeert Shivani in de Huffington Post de in zijn ogen ‘vijftien meest overschatte Amerikaanse schrijvers’ van dit moment, onder wie Jonathan Safran Foer, Junot Diaz, Jhumpa Lahiri en Michael Cunningham. Ook de invloedrijke recensente Michiko Kakutani van The New York Times krijgt ervan langs. De lijst is een effectief middel om Shivani’s introducerende stuk met fundamentelere kritiek op het literaire establishment kracht bij te zetten. De vele ‘creative writing’ programma’s in de VS zijn de dood in de pot, redacteuren van uitgeversconglomeraten ‘zouden literatuur nog niet herkennen als het ze in hun gezicht raakte’ en ‘humanistische critici’ als Edmund Wilson zijn ingeruild voor verlengstukken van de commercie à la Kakutani. Shivani belooft nog met een lijst van meest onderschatte Amerikaanse schrijvers te komen. Ondertussen wordt de Huffington Post bedolven onder reacties van lezers. (MS)

‘The Great Gatsby’ als game in ‘weelderig art deco’

Aangeboden op de spelletjesverkoopsite I-play: een adventure game gebaseerd op F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby. ‘Breng de legendarische Amerikaanse roman tot leven’ luidt de reclametekst. ‘Spend a summer on a jazz-fueled adventure. Experience the Roaring Twenties first-hand as you uncover secrets behind the richly decadent facade. Explore one of the most tragic tales in literary history’. Nog intrigerender is de aanbeveling ‘Recreate Fitzgerald’s famous prose, assemble your own library. De tekeningen bij de game worden door de makers aangeduid als ‘weelderig art deco’, maar daar zou Fitzgerald (wiens copyright op 21 december dit jaar verloopt) het waarschijnlijk niet mee eens zijn. Bij aankoop van het spel krijg je trouwens een ‘exclusive 18 month Great Gatsby calendar’ cadeau. (PS)

OP DE SITE

Bekijk zomerfilmpjes uit het archief van NRC Leest. Lees een interview met de 100-jarige Hans Keilson, die onlangs door The New York Times als nieuwste Nederlandse sensatie werd gelanceerd. Bekijk wat Keri Smith je met een boek laat doen.

M.m.v. Dirk Leyman, Maartje Somers en Pieter Steinz.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl