Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw dancefeest Hoek wekt verzet

De politiebonden NPB en ACP vinden het van slechte smaak getuigen dat precies een jaar na de strandrellen in Hoek van Holland opnieuw een dansfeest bij dat strand georganiseerd wordt. „Het getuigt van weinig piëteit richting de politie en de ouders van het slachtoffer”, aldus voorzitter Gerrit van der Camp van de Algemene Christelijke Politiebond.

De NPB roept burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op met de organisatie in gesprek te gaan. „Doel moet dan zijn om ze ervan te overtuigen dat het niet slim en niet gepast is om op die datum zo’n housefeest te organiseren”, aldus woordvoerder Jan Willem van der Poll.

De ACP vraagt zich af hoeveel besef er bij de organisator van het feest, Ministry of Beats, is over wat er een jaar geleden is gebeurd.

Ook de deelgemeente Hoek van Holland is onaangenaam verrast door het evenement, dat plaats zal hebben in een strandtent. Ze gaat proberen het festijn alsnog afgelast te krijgen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam past het feest binnen de criteria van de exploitatievergunning en is er geen aanvullende vergunning nodig.

Het strandfeest Sunset Grooves liep op 22 augustus 2009 volledig uit de hand. Tientallen hooligans keerden zich tegen de politie. Agenten werden achtervolgd en in het nauw gedreven. Zij zagen geen andere mogelijkheid dan te schieten. Daarbij kwam een 19-jarige man om het leven.

„Collega’s die vorig jaar bij die rellen betrokken waren, zijn geschokt over deze gang van zaken”, aldus Van der Poll. „Maar bedenk ook eens hoe confronterend dit kan zijn voor de nabestaanden van de jongen die overleden is. Je zult als ouder een jaar na dato op dat strand je zoon willen herdenken en dan geconfronteerd worden met zo’n dansfestijn op de plek waar het allemaal gebeurd is.”

Ministry of Beats heeft overigens een ander karakter dan Sunset Grooves. Het feest in de standtent is besloten en kleiner van opzet, met maximaal duizend bezoekers. Een woordvoerster liet namens de organisator weten dat men zich er niet van bewust was dat 22 augustus een beladen datum is.