Kort nieuws Economie

GM boekt hoogste winst in zes jaar

Detroit, 13 aug. De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) heeft de hoogste kwartaalwinst in zes jaar behaald. De nettowinst schoot omhoog van 865 miljoen dollar in het eerste kwartaal tot 1,3 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) in het tweede kwartaal. Dat heeft GM gisteren bekendgemaakt. De omzet klom van 31,5 miljard tot 33,2 miljard dollar, vooral dankzij sterke verkopen in de Verenigde Staten. GM, dat met miljarden staatssteun van de ondergang werd gered, wil vandaag een aanvraag voor een beursgang indienen. Daarmee krijgt de Amerikaanse overheid de kans om haar belang van bijna 61 procent af te bouwen. (ANP)

Drankentak stuwt winst Sara Lee

Chicago, 13 aug. Het Amerikaanse concern Sara Lee heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer winst geboekt. Dat maakte het moederbedrijf van Douwe Egberts gisteren bekend. Sara Lee zette een winst van 187 miljoen dollar (ruim 146 miljoen euro) in de boeken, van een verlies van 14 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar geleden. De retailactiviteiten in Noord-Amerika en de internationale drankentak droegen voor een belangrijk deel bij aan het resultaat. De omzet van Sara Lee steeg tot bijna 2,8 miljard dollar. (ANP)

Winst Prudential schiet omhoog

Londen, 13 aug. De Britse verzekeraar Prudential heeft in het eerste halfjaar 40 procent meer winst gemaakt, dankzij sterke resultaten van de verzekeringsactiviteiten in Azië. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. De operationele winst klom van 688 miljoen pond tot 968 miljoen pond (1,18 miljard euro). De nettowinst kwam uit op 442 miljoen pond. Een jaar eerder moest Prudential nog een nettoverlies van 254 miljoen pond in de boeken zetten. (ANP)