Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Buitenland

Verdachte Hamas-moord uitgeleverd

Berlijn, 13 aug. De Poolse autoriteiten hebben gisteravond een vermoedelijke agent van de Israëlische geheime dienst uitgeleverd aan Duitsland. De man, Uri Brodsky, zou een Duits paspoort hebben vervalst voor een lid van een Israëlisch moordcommando dat in januari dit jaar een Hamas-leider zou hebben vermoord in Dubai. Brodsky zal in Duitsland vervolgd worden voor valsheid in geschrifte. Duitsland wilde hem ook vervolgen voor spionage maar de Poolse rechter die over Brodsky’s uitlevering ging heeft dat eerder van de hand gewezen. (AP)

Sinn Féin: overleg IRA-dissidenten

Dublin, 13 aug. De Britse en Noord-Ierse regering voeren in het geheim overleg met afsplitsingen van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), om zo een oplossing te vinden voor het aanhoudende geweld in Noord-Ierland. Dat heeft plaatsvervangend leider van het katholieke Sinn Féin en vicepremier van de Noord-Ierse coalitieregering, Martin McGuinness, gisteren gezegd. De Britse en Noord-Ierse regering hebben in het openbaar steeds gezegd dat zij het niet zinvol achten om te praten met de groepen. (AP)

Doden bij branden in Spanje, Portugal

Lissabon/Madrid, 13 aug. Portugese reddingswerkers hebben gisteren zeker honderd mensen geëvacueerd uit het brandende natuurgebied Peneda-Geres in het noorden van het land.. Twee brandweermannen kwamen er deze week om. In de noordwestelijke regio Galicië in Spanje, grenzend aan het door brand getroffen gebied in Portugal, woeden eveneens branden. Afgelopen nacht kwamen daar twee brandweermannen om. (AFP, Reuters)

Verkiezingsdatum Birma 7 november

Bangkok, 13 aug. Birmezen mogen op 7 november naar de stembus voor parlementsverkiezingen die naar alle waarschijnlijkheid niet vrij en eerlijk zullen zijn. Velen zien de verkiezingen als een poging van het militaire regime om zijn greep op het land te verstevigen onder de noemer van democratie. Anderen zien dit als een eerste stap in een lang proces naar meer vrijheid. Veertig partijen hebben zich geregistreerd, waarvan er zeker zeven gezien worden als trouw aan het regime. (Reuters)

35 arrestaties na protest in Moskou

Moskou, 13 aug. De Russische politie heeft gisteren 35 aanhoudingen verricht tijdens een betoging tegen de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov omdat hij volgens hen niet heeft opgetreden tegen de smog als gevolg van tal van branden rond de stad. De smog boven de stad was gisteren deels verdwenen maar keert naar verwachting komende dagen terug. De autoriteiten zeggen dat branden in radioactief vervuilde gebieden voorlopig geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. (AP, Reuters)

469 mln voor grensbewaking VS

Washington, 13 aug. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren 600 miljoen dollar (469 miljoen euro) toegezegd voor extra bewaking aan de grens met Mexico tegen illegalen en drugssmokkelaars. Slechts twee van de honderd senatoren waren voor de speciale stemming teruggekomen van het zomerreces. Het geld wordt besteed aan onder meer 1.000 nieuwe politieagenten voor grensbewaking, 250 douane-ambtenaren en 250 agenten voor de immigratiedienst. (AP, Reuters)

Oeganda pakt vier plegers aanslag WK

Kampala, 13 aug. De Oegandese militaire inlichtingendienst heeft vier mannen gearresteerd die hebben bekend achter de aanslagen tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal te zitten. Op 11 juli kwamen in Kampala 76 mensen om bij bomaanslagen op een rugbyclub en een Ethiopisch restaurant. Haat tegen Amerika was het motief, vertelde Isah Ahmed Luyima, de leider van de groep, gisteren tijdens een persconferentie. Zijn broer Haruna had een vierde bom moeten laten afgaan bij een danszaal, maar bedacht zich op het laatste moment. (AP)