Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Binnenland

‘Meer onderzoek na fataal ongeluk door scooterduo’

Arnhem, 13 aug. Er is meer onderzoek nodig in de zaak van het Nijmeegse scooterduo dat in januari een voetganger doodreed. Dat bleek vandaag tijdens een pro-formazitting voor de Arnhemse rechtbank. De twee verdachten zijn een 18-jarige Nijmegenaar en een 20-jarige man uit Beuningen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil meer getuigen horen en verklaringen afnemen, onder meer om vast te stellen wie op 15 januari de scooter bestuurde. De twee verdachten waren volgens het OM van plan een hotel in Nijmegen te overvallen. Toen de politie hen in de gaten kreeg, vluchtten ze en reden daarbij de voetganger aan. In de gevangenis zou de 20-jarige zich tegenover een medegevangene hebben laten ontvallen dat hij de bestuurder was. (ANP)

Hartklepoperaties mogen nog even

Den Haag, 13 aug. Alle vijf ziekenhuizen die naar de rechter zijn gestapt omdat ze geen hartklepoperaties meer mogen uitvoeren, krijgen de mogelijkheid twee maanden langer door te gaan met de ingrepen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gisteren bepaald. De rechtbank van Den Bosch oordeelde gisteren al dat een van de ziekenhuizen, het Catharina in Eindhoven, twee maanden langer mocht doorgaan. Het ministerie besloot daarop de andere protesterende ziekenhuizen tegemoet te komen. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) besloot kort geleden het aantal ziekenhuizen dat hartklepoperaties via een katheter mag uitvoeren, drastisch te beperken. (ANP)

Moslimomroep verliest zendtijd

Hilversum, 13 aug. Het Commissariaat voor de Media trekt de licentie in van moslimomroep OUMA. Aanleiding is de breuk tussen de twee partijen die de nieuwe omroep vormden: SMON en OUMA, dat voortkomt uit de organisatie Academica Islamica. Die organisatie, opgericht door Mohammed Cheppih, was verbonden aan de omroep om vooral jonge moslims aan te spreken. Vanwege onenigheid, onder meer over de benoeming van sleutelfiguren, stapte Academica Islamica eruit. Nu Cheppihs organisatie niet meer met de omroep samenwerkt, onderscheidt deze zich volgens de omroepautoriteit te weinig van andere aspirant-moslimomroepen. (ANP)

Lagere straf voor duw van woonboot

Den Haag, 13 aug. Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren de eigenaar van een woonboot in Hellevoetsluis veroordeeld tot vier maanden celstraf omdat hij vorig jaar februari twee mannen in het water duwde. Daarbij kwam een van hen om het leven. De aanklager had in hoger beroep zes jaar geëist voor moord. Justitie meende dat de man met voorbedachten rade had gehandeld. Het hof kwam tot een fors lagere straf omdat het uitgaat van mishandeling met de dood tot gevolg. De rechtbank veroordeelde de man in april tot vier jaar cel voor doodslag en mishandeling. (ANP)

Leefbaar Utrecht doet niet meer mee

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 13 aug. Leefbaar Utrecht doet niet mee aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het imago van de lokale partij is de afgelopen jaren „besmet”, liet het enig overgebleven raadslid, Vincent Oldenborg, vandaag weten. Het rechtse imago speelt Leefbaar Utrecht volgens hem parten. „We moeten nog steeds uitleggen dat we niet verbonden zijn aan Leefbaar Rotterdam, want mensen associëren ons daarmee”. De partij stopt of krijgt een nieuwe naam, „gebaseerd op dezelfde fundamenten”, aldus Oldenborg.