Jazz van allure met bier en friet

Jazz. Festival Jazz Middelheim. Gehoord: 12/8, Park de Brandt, Antwerpen. Nog t/m 15/8 aldaar. ****

Een statige entree, een wandelpad langs Kasteel Den Brandt en dan erachter in de kasteeltuin een circustent. Jazz Middelheim, gegroeid uit een jazzconcert in het Middelheimpark in 1969, houdt al 29 edities de traditie hoog. Het is een uniek festival, nu in Park den Brandt in Antwerpen, met internationale allure; de ‘moeder van de Belgische jazzfestivals’ dat nauw samenwerkt met het Gent Jazz Festival. Maar Middelheim profileert zich ook als gemoedelijk familiefeest met mosselen, bier en friet tussen de verlichte bomen.

Het Vlaamse jazzfestival bestaat uit vier concertavonden met elk drie of vier concerten. Het eerste optreden was van pianist Jef Neve en de Amerikaanse vocalist José James. Het duoalbum van Neve & James For All We Know was aanleiding voor een spirituele jazzode met de muziek van Alice en John Coltrane. Al op jonge leeftijd voorzag James instrumentale Coltrane-nummers als Equinox en Central Park West van eigen teksten. Hij sprak de woorden kort en poëtisch uit terwijl Neve en zijn trio aardige patronen opzetten en improvisaties helder uitspeelden. Hoewel dat vaak mooi bezield klonk, werden de diepere ideeën, de kracht en intense lading van Coltrane maar sporadisch geraakt.

De 73-jarige saxofonist/zanger Archie Shepp bleek de onderhoudende entertainer die hij kan zijn, met meer onnavolgbare blueskreten en zangnoten op zijn programma dan grommende honks op zijn saxofoon. Zijn concert bevat steevast dezelfde elementen, zoals het ‘spoken word’-nummer Revolution en drummer McCraven die indrukwekkend ritmisch roffelt op zijn leren broek. Shepps gasten trombonist Roswell Rudd en percussionist Leon Parker voegden variatie toe.

Genieten was het bij het slotconcert van het McCoy Tyner Trio met saxofonist Joe Lovano. De muziek klonk vurig en geïnspireerd, de musici bereikten wat iedere muzikant wenst: een gevoel met de noten op te stijgen. Even vloog ieder hoog boven de bomen mee.